Meniu Principal

Viorel Sălan: Lucrări în Comisia pentru apărare

Ieri, am participat la şedinţa Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

 

În cadrul şedinţei, la primul punct al ordinii de zi, era programată dezbaterea Strategiei naționale de apărare a țării pentru perioada 2020-2024.

 

Preşedintele Comisiei a propus amânarea cu o săptămână acestei dezbateri deoarece a apreciat că un document atât de important ar trebui dezbătut de Comisiile de apărare reunite. În susţinerea celor prezentate de preşedinte, am venit cu argumente suplimentare.

Am solicitat ca la această dezbatere să participe şi reprezentaţi din partea Preşedinţiei României. Prezenţa acestora este absolut necesară pentru a ne oferi explicaţii asupra modului în care au întocmit proiectul de strategie naţională aprobat de CSAT, în condiţiile în care Legea siguranţei naţionale nr. 51/1991, pe baza căreia a fost elaborat documentul, nu a fost modificată deloc până în momentul de faţă, deşi, între timp, România a devenit membră NATO şi UE.

La punctul 2 al ordinii de zi, a fost înscrisă iniţiativa legislativă L280/2020 – “Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor”. În intervenţia pe care am avut-o în cadrul dezbaterilor, am adus în atenţie modul în care a fost ignorat Parlamentul României de către reprezentanţii M.A.I. De asemenea, am arătat faptul că nu au fost făcute corelările cu alte acte normative în vigoare, corelări solicitate de Consiliul Legislativ. Spre exemplu, în textul propus nu se mai face referire la „colecţionarii de arme”, deşi, aşa cum este propus la punctul 6 această categorie de persoane poate deţine şi o serie de arme interzise de facto la categoria a). Un alt exemplu îl constituie textul propus la art. 2 pct. V. subcapitolul 11.

Ţinând cont că România nu este parte a Convenţiei 113 din 1969 pentru recunoaşterea mărcilor aplicate pentru armele de calibru mic, suntem de acord cu aprecierea Consiliului Legislativ, în sensul că identificarea respectivei comisii ar trebui realizată prin trimitere la Directiva Uniunii Europene nr. 219/1969, transpusă în prezentul proiect. Şi am fost de acord cu propunerea de a redacta un raport negativ.

Comisia a decis cu votul majorităţii celor prezenţi redactarea raportului de respingere.

Ultimul proiect dezbătut în şedinţa de azi a fost L364/2020 – „Proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.71/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale” pentru care am adoptat, cu votul majorităţii membrilor comisiei prezenţi, un raport de admitere.