Meniu Principal

VIOREL SĂLAN: GUVERNUL DREPTEI UNITE INSISTĂ SĂ VÂNDĂ PE NIMIC ACTIVELE STATULUI, ÎN VÂRF DE PANDEMIE

România va rămâne doar cu companii pe hartie

 Pentru că nu pot vinde acțiunile la companiile de stat, bănci și alte entități economice de stat, vor vinde activele acestora.

În plină criză economică provocată de pandemie, guvernul Iohannis-Orban vrea să vândă la prețuri de nimic tot ce a mai rămas de preț în patrimoniul statului român. Doar pentru a-și satisface clientela politică.

În ultima zi a termenului legal, guvernul Orban a contestat la Curtea Constituțională proiectul legii prin care Parlamentul a respins modificările făcute prin OUG la legea 173/2020 privind protejarea intereselor naționale în activitatea economică.

20 de miliarde de euro! Aceasta este miza pentru care guvernul Orban a modificat prin OUG legea 173/2020, astfel încât România va rămâne doar cu companii pe hartie. Activele vor fi vândute, iar statul va rămane cu acțiunile care ii vor permite controlul a NIMIC.

Dincolo de interesele politice şi financiare ale tandemului

Iohannis-PNL, vânzarea celor mai profitabile companii româneşti, distrugerea acestora, va atrage şi șomajul aferent. Alte sute de mii de români vor rămâne fără un loc de muncă!

Prin respingerea OUG PSD a reușit să oprească pentru a doua oară guvernarea ”Dreptei Unite” să vândă pe nimic companiile profitabile de stat.

Prima oară PSD a inițiat și a reușit adoptarea Legii 173/2020, prin care s-a interzis vânzarea „participațiilor statului” în perioada de criză generată de pandemie (în următorii 2 ani). Este practic o lege similară cu cea adoptată de Germania, care știe să își protejeze avuția națională.

Pentru a ocoli această interdicția impusă de lege, Guvernul a emis o ordonanță de urgență prin care a restrâns interdicția doar la vânzarea „acțiunilor” (nu a „participațiile statului”, cum era în legea PSD). Această modificare permite privatizarea mascată a companiilor, sub forma vânzării activelor (bunurilor deținute de aceste companii).

Miza adevărată pe care o urmărește Guvernul PNL este de a vinde perlele avuției naționale, companiile strategice cum sunt Hidroelectrica și Romgaz dar și băncile românești în care statul a investit masiv în ultimii ani CEC și Exim Bank.

Declaraţiile premierului şi ale miniştrilor, date în 2019, după învestitură, nu lasă loc de îndoială:

Ludovic Orban: „Ați văzut că listarea Hidroelectrica și Aeroporturi București fac parte din planul de guvernare. La CEC, am înțeles că este deja o procedură aprobată la nivelul Comisiei Europene, dar ea poate fi suplimentată chiar cu o ieșire piața de capital. Ministerul Finanțelor trebuie să formuleze propunerea.”

Ludovic Orban: ,,eu sunt clar adeptul listării la bursă a tuturor companiilor de stat. Că este de vorba de Hidroelectrica, de CEC Bank, de aeroporturi sau alte companii, pentru mine punctul de vedere este același”

Florin Cîțu, ministru: ,,Am mai vorbit de listarea Hidroelectrica. Este în programul de guvernare al PNL. Eu am plusat cu listarea CEC. Şi mă ţin de ea”.

Virgil Popescu, ministrul Economiei:„Susținem listarea Hidroelectrica la bursă, este în programul de guvernare, avem inclusiv o scrisoare de intenție din partea Băncii Europene de Dezvoltare (BERD, n.r.), care dorește să fie parte la această procedură, chiar să participe la o prelistare, cu un procent de, să zicem, 5% sau 10%, prelistare care ar ridica valoarea companiei”.