Meniu Principal

Radu Budae: Plasma de la persoanele care au avut COVID poate salva viața unei persoane de la ATI

Ai avut COVID? E timpul să donezi plasmă

 “Oamenii de știință caută un tratament eficient pentru infecția COVID-19. O posibilă opțiune de tratatment este considerată transfuzia cu plasmă recoltată de la persoane aflate în convalescență, o metodă mai veche de combatere a bolilor infecțioase. Plasma de la persoanele care au avut COVID poate salva viața unei persoane de la ATI”, este de părere Radu Budae, managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.

 Plasma se recoltează în cadrul Ambulatoriului de Specialitate a Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, cu ajutorul unui aparat de plasmafereză

Plasma este o componentă a sângelui, iar sangele persoanelor care s-au vindecat de COVID-19 conține anticorpi – molecule care au învățat să recunoască și să combată agentul patogen, și anume noul coronavirus (SARS-COV-2).

Odată separată de restul componentelor din sânge, plasma poate fi administrată persoanelor infectate cu noul coronavirus, pentru a ajuta sistemele lor imunitare să respingă mai eficient agentul patogen.

“Plasma se recoltează în cadrul Ambulatoriului de Specialitate a Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, cu ajutorul unui aparat de plasmafereză care a fost achiziționat în luna mai a acestui an, dovedind din nou că, investind în sănătate, în cazul de față, dăm viață. Aparatul recoltează sângele pacienților și îl filtrează pentru a separa plasma de celulele sanguine, iar plasma provenind de la bolnavii de COVID-19 vindecați este folosită de medici pentru tratarea pacienților nou infectați”, a transmis Radu Budae, managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.

Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi:
– semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;

-prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.

-încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;

-intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

 Se urmărește creșterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze sânge/plasmă, precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă

Există deja un ghid European care stabilește clar condițiile în care se face recoltarea, testarea și distribuția plasmei. Ar trebui ca în fiecare țară să existe registre naționale în care să fie trecuți toți pacienții care au avut COVID-19, astfel încât centrele de donare să recruteze foarte ușor donatori.

Maria Hogman