Meniu Principal

Toma: Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România

Județul Hunedoara are, pe teritoriul său, monumente istorice remarcabile și două parcuri care se bucură de recunoașterea UNESCO.

Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1999, Rezervației Biosferei Retezat – parte a programului UNESCO Omul și Biosfera din 1979 și Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – recunoscut UNESCO în 2015 prin Programul pentru Geoștiințe și Geoparcuri. Li se adaugă și taragotistul Pera Bulz deținător al titlului onorific de Tezaur Uman Viu UNESCO în anul 2012.

Marți, Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara (DGAMPT) a marcat Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România prin organizarea unui simpozion.

România are înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO opt elemente: biserici cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea; Mănăstirea Horezu; satele cu biserici fortificate din Transilvania; cetăţile dacice din Munţii Orăştiei; centrul istoric Sighișoara; ansamblul bisericilor de lemn din Maramureș; situl natural Rezervaţia Biosferei Delta Dunării și pădurile seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei.

Cele mai cunoscute elemente din județul Hunedoara, înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt cetățile dacice din Munții Orăștiei care sunt administrate de DGAMPT Hunedoara.

Deputat PSD, Ilie Toma