Meniu Principal

Spectacolul “Rutenii și Românii la Marea Unire” a ajuns în Dărmănești, Bucovina

Evenimentul a fost  organizat de Dan Chidoveț,  primarul comunei Dărmănești, printre invitaţi fiind şi Iulius Firczak, deputat  al Uniunii  Culturale a Rutenilor din România.

La spectacol au participat grupul vocal Lastivocica – Dărmănești, corul de copii al Școlii Gimnaziale Dărmănești, grupul vocal Cervona Ruja – Maramureș, Ansamblul Liceului Sigismund Toduța – Deva, Dana Crăciun și o formație de artiști bucovineni.

Aplauze pentru cântece rutene vechi

Au încântat publicul Ansamblurile rutene “Lastivocica” din Dărmănești, Suceava și  grupul vocal “Cervona Ruja” din Bistra, Maramureș. Au primit aplauze  pentru interpretarea  cântecelor  rutene vechi, specifice zonelor din care fac parte iar portul popular  a fost îndelung admirat.  Acompaniamentul deosebit, fără cusur ,  a fost asigurat de Ansamblul  “Românașul” al liceului “Sigismund Toduță” din Deva.

Felicitări  au primit solistele  Felicia Mascaliuc şi Dana Crăciun pentru momentele artistice minunate,  încărcate de emoție pe care  le-au oferit. Participanţii au mulţumit  primarului  Dan Chidoveț pentru invitație, iar  Cristinei Bodnariuc și Danei Crăciun, pentru organizare.

Iulius Firczak, deputat  al Uniunii  Culturale a Rutenilor din România, prezent în mijlocul localnicilor, a participat la slujba religioasă oficiată de preotul paroh Dogaru Dragoș și ceilalți preoți din satele comunei, la biserica din sat. La invitația primarului comunei Dărmănești, Dan Chidoveț, deputatul Iulius Firczak a participat la depunerea de coroane  la Monumentul Eroilor din satul Măriței,  apoi la specacolul “Rutenii și Românii la Marea Unire” , ce s-a desfășurat pe scena amplasată în centrul satului sub sigla centenarului Marii Uniri.

 Obiceiurile, portul şi tradiţiile rutenilor  au fost păstrate de-a lungul timpului

„În fiecare loc unde trăiesc, rutenii s-au adaptat mediului geografic şi social, colaborând atât cu celelalte minorităţi naţionale, cât şi cu majoritatea românească, iar obiceiurile, portul şi tradiţiile s-au perpetuat de-a lungul timpului. În judeţul Suceava, reprezentativă este colaborarea cu rutenii din localitatea Dărmăneşti  unde Uniunea Culturală a Rutenilor din România a desfăşurat o serie de acţiuni culturale de-a lungul timpului. Grupul folcloric Lastivocica din Dărmăneşti a participat la diferite spectacole folclorice de promovare a tradiţiilor şi culturii rutene, atât în ţară cât şi în străinătate”, a menţionat  deputatul UCRR, Iulius Firczak.

“Mulțumim organizatorului, primarul comunei Dărmănești, Dan Chidoveț , deputatului Iulius Firczak, învățătoarei Cristina Bodnariuc, artiștilor, copiilor și tuturor participanților la acest eveniment, că au participat alături de noi la această sărbătoare, că au împărtășit cu noi această bucurie și că duc mai departe tradiția, limba și portul popular” a precizat Francisc Oscar Gal, vicepreşedinte Uniunea Culturală a Rutenilor din România.

Maria Hogman