Salariul minim brut se majorează din Ianuarie 2023
Sindicatele şi patronatele au acceptat, în cadrul discuţiilor din Consiliul Naţional Tripartit, propunerea de majorare a salariului minim brut la 3.000 de lei, cu 200 de lei netaxabili, a anunţat joi ministrul Muncii, Marius Budăi.
Potrivit acestuia, salariul brut în construcţii creşte la 4.000 de lei, anul viitor. „Sindicatele şi patronatele au acceptat, în cadrul discuţiilor din CNT, propunerea PSD, anunţată de preşedintele Marcel Ciolacu, de mărire a salariului minim brut la 3.000 de lei, cu 200 lei netaxabili, dar şi la 4.000 lei brut în domeniul construcţiilor, în anul 2023. Discuţia rămâne deschisă în ceea ce priveşte majorarea şi taxarea salariilor mai mari decât cel minim”, a scris pe Facebook ministrul Muncii.
La rândul său, președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor este de părere că majorarea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este un pas necesar pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, adoptată de Consiliul European la data de 4 octombrie 2022.
“Este un pas important pentru România întrucât, din punctul meu de vedere, atitudinea clasei politice din țara noastră în privința majorării salariului minim trebuie să țină cont de modelul de salarizare deja adoptat la nivelul Uniunii Europene.
Salut această decizie și îmi exprim încrederea că alinierea României la modelul european privind salariul minim este una dintre cele mai eficiente căi de a determina tinerii să renunțe la gândul de a-și părăsi țara pentru locurile de muncă din străinătate și pentru a asigura forța de muncă necesară companiilor din România. În plus, introducerea acestui mecanism european poate oferi stabilitate, coerență și predictibilitate mediului economic, ceea ce ar încuraja investițiile mediului privat în România.
Raportarea la modelul european ar trebui să fie însușită, ca proiect de țară, de întreaga clasa politică din România, indiferent de ideologii.
Prin această majorare, ponderea salariului minim ajunge la 46,5% din salariul mediu brut, raportat de INS pentru luna septembrie 2022, și va crea premisele ca, începând cu anul 2024 să se atingă nivelul de 50% recomandat de Directiva europeană. În prezent, salariul minim din România reprezintă 39,5% din salariul mediu brut”, spune
Laurențiu Nistor,
Președintele Organizației Județene PSD Hunedoara