Meniu Principal

LEGEA PRIVIND ORGANIZAREA ACTIVITĂȚII DE PREVENIRE A SEPARĂRII COPILULUI DE FAMILIE

Legea are drept scop exclusiv MENȚINEREA copilului ÎN FAMILIE și PREVENIREA situațiilor în care acesta să ajungă în grija statului din pricina lipsurilor din familia sa.
Textul legii a fost clarificat astfel încât să nu mai existe vreun dubiu sau vreo posibilă altă interpretare.
Este un fake-news ordinar mesajul propagat de AUR că vor fi luați de stat copiii din familiile sărace. De altfel duplicitatea AUR e de-a dreptul scandaloasă; la Comisia pentru egalitate de șanse, unde președinte este „marele” lider AUR, Dan Tanasă, s-a votat în UNANIMITATE. Absolut toți membrii AUR au votat pentru după ce, cu doar câteva minute înainte, țipau de zor că această lege vrea “să vândă copiii țării”.
o 8 din 10 copii români provin din familii vulnerabile. Iar România este țara cu cei mai mulți copii din familii sărace. Pentru a-i ajuta pe acești copii SĂ RĂMÂNĂ ÎN FAMILIILE LOR a fost gândită legea privind activitatea de PREVENIRE a separării copilului de familie.
o Toate etapele care vizează PREVENIREA separării copilului de familie sunt gândite pentru a identifica acele soluții de sprijin pentru familiile aflate în dificultate să-și poată ține în continuare copiii acasă, fără să-i priveze de lucrurile de strictă necesitate de care au nevoie și de serviciile esențiale pentru dezvoltarea lor (școală, asistență medicală), astfel încât să NU ajungă în punctul în care să ceară stabilirea unei măsuri de protecție din partea statului pentru copii.
o Obiectivul este să avem copii sănătoși, educați, care pornesc în viață cu șanse egale și au parte (cel puțin) de condițiile minime obligatorii unei dezvoltări adecvate. Iar acești copii să crească ÎN FAMILIILE LOR!
Datele arată că
o La 31.12.2023, în sistemul de protecție socială se aflau peste 42.000 de copii; cei mai mulți – circa 30.400 – beneficiează de servicii de tip familial (la asistenți maternali, rude sau familii); aproximativ 11.600 de copii sunt în sistemul rezidențial public sau privat.
o Cauzele separării
o ABUZ ȘI NEGLIJARE – 46%
o SĂRĂCIE – 28,1%
o 12.300 de copii au ambii părinți la muncă în străinătate. Dintre aceștia, 11.500 de copii au rămas în grija rudelor și doar puțin peste 700 de copii au ajuns în sistemul de protecție (cei mai mulți la asistenți maternali, cei mai puțini în centre!!!!)
o 52.600 de copii au un singur părinte plecat la muncă în străinătate. 96% dintre aceștia sunt în grija rudelor și doar 2%, circa 1.100 de copii, sunt în sistemul de protecție.
o În total, 4% (doar 2.800) dintre copii cu părinți plecați la muncă în străinătate au ajuns în sistemul de protecție care înseamnă asistenți maternali, rude până la gradul IV, alte familii/persoane, centre.
Viorel Sălan , deputat PSD