Meniu Principal

LEGI IMPORTANTE, ADOPTATE ÎN CAMERA DEPUTAȚILOR

Plenul Camerei Deputaților a adoptat o serie de inițiative legislative, dintre acestea aș dori să evidențiez trei și anume:
A fost adoptat Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr.360/2002 privind Statutul polițistului (PL-x 287/2020). Obiectul de reglementare îl constituie modificarea Legii nr.360/ 2002 în sensul în care studenții din cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, declarați inapți pentru continuarea studiilor prin decizie medicală definitivă, să aibă posibilitatea de a finaliza programul de studii la forma de învățământ cu frecvență și de a obține diploma de licență.
S-au înregistrat 234 de voturi “pentru”, 16 voturi “contra” și 29 de abțineri.
O alta inițiativă legislativă importantă adoptată a fost Proiectul Legii învățământului preuniversitar (PL-x 253/2023). Modificările mai importante vizează introducerea examenului de admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, posibilitatea exmatriculării elevilor, religia vă fi disciplină opțională la bacalaureat și liceele pedagogice vor continua să formeze învățători. S-au înregistrat 191 de voturi “pentru”, 68 de voturi “contra” și 11 abțineri.
Camera Deputaților a adoptat, azi, și Proiectul Legii învățământului superior (PL-x 254/2023). S-au înregistrat voturi 189 „pentru”, 74 „contra” și 10 abțineri. Printre cele mai importante schimbări se află posibilitatea ca rectorii să fie în funcție încă un deceniu, la intrarea în vigoare a legii, limitarea numărului de mandate pentru persoanele din conducerea universităților – altele decât rectorii și sancțiuni pentru persoanele care cumpără sau vând lucrări științifice.
Cele două inițiative legislative ale educației au fost înaintate la Senat.
Ilie Toma, deputat PSD