Meniu Principal

Iulius Firczak – deputat U.C.R.R.: „Țelul nostru este promovarea identității rutene”

“Anul 2020 a fost considerat încă de la debutul său un an important în viața și activitatea Uniunii Culturale a Rutenilor din România, acum la aniversarea a 20 de ani de la înființare. Importanța evenimentelor programate pentru acest an, culturale, științifice, sportive sau spirituale au fost grav afectate de pandemia de Coronavirus. Cu toate acestea am reușit, pe parcursul anului, organizarea unor evenimente, în principal editoriale, pentru promovarea rutenismului, atât în țară cât și în străinătate”, a declarat Iulius Marian Firczak, deputat din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România.

 

 

“Felicitări atât consilierilor aleși pe listele U.C.R.R. cât și tuturor acelora care au fost pe aceste liste, care au promovat istoria, cultura, tradițiile, limba și spiritualitatea ruteană”

Activitatea generală a uniunii este strâns legată de rezultatele alegerilor, atât a celor locale cât și a celor parlamentare. UCRR a participat la alegerile locale din data de 27 septembrie cu liste complete de candidați pentru consiliile locale în comunele Peregu Mare jud. Arad, com. Zam jud. Hunedoara, com. Bistra jud. Maramureș, com. Dărmănești jud. Suceava. Campania electorală s-a desfășurat atât conform legii electorale, cât și a normelor privind pandemia de Coronavirus. La campania electorală au participat persoanele aflate pe lista de candidați, iar promovarea acestora s-a făcut prin fly-ere distribute la nivelul localităților. Discuțiile cu oamenii au fost importante, astfel s-au putut contura unele idei în dezvoltarea comunității locale.

“De-a lungul timpului uniunea noastră s-a implicat în rezolvarea unor aspecte sociale și culturale din localitățile unde avem filiale prin parteneriate cu autoritatățile locale. În urma alegerilor locale au fost câștigate mandate de consilier local astfel: în comuna Peregu Mare – Viorica Bojcsuk, în comuna Zam – Maria Bocicor, în comuna Bistra, – Ivan Petrețchi și Vasile Oniujec, iar în comuna Dărmănești – Cristina Bodnariuc. Este pentru prima dată în istoria uniunii când am reușit obținerea de mandate de consilieri în toate localitățile unde avem sucursale ale uniunii.

Felicitări atât consilierilor aleși pe listele U.C.R.R. cât și tuturor acelora care au fost pe aceste liste, care au promovat istoria, cultura, tradițiile, limba și spiritualitatea ruteană, iar ca membri ai comunităților locale au dovedit implicare în rezolvarea problemelor localităților unde trăiesc”, a menționat Iulius Firczak, deputat din partea U.C.R.R.

 Rutenii – factor activ în viața comunității

 Rutenii participă la viața socială a localității din care fac parte. Alegerile locale, din toamna acestui an, au adus o premieră pentru comunitatea din Zam. Pentru prima dată, un membru al comunității rutene, Maria Bocicor, a devenit membru în consiliul local. O victorie cu multiple semnificații în rândul comunității rutene.

“Este expresia clară că rutenii sunt apreciați și au ales să fie un factor activ în viața comunității din care fac parte.Ca în multe alte locuri din țară, rutenii din Pojoga și Sălciva, două sate din comuna Zam, au demonstrat că sunt devotați comunității din care fac parte și pot contribui la dezvoltarea zonei. Avem o colaborare bună cu primarul comunei, Sorin Nistor, iar împreună vom reuși să transformăm în bine viața comunității locale, rutenii fiind cunoscuți, în localitate, ca oameni harnici și întreprinzători.

Noi, rutenii, suntem cetățeni români devotați, care continuă să își afirme identitatea prin tradiții, cultură și limba ruteană. Totodată, doresc să contribuie la dezvoltarea localităților, să propună și să susțină proiecte benefice tuturor cetățenilor. Sunt convins că rutenii vor contribui la dezvoltarea acestor locuri și se vor implica activ în viața comunității din care fac parte”, este de părere președintele executiv al UCRR Hunedoara, deputatul Iulius Firczak.

Deputat Iulius Firczak: Activitatea noastră a fost, este și va fi subordonată ideeii de afirmare a identității rutene în context românesc și universal

„Sărbătorim în fiecare an Ziua Rutenilor, cu scopul de a menține la cote cât mai ample identitatea ruteană. Exemple sunt Ziua Minorităților Naționale, organizat anual la 18 decembrie de Departamentul pentru Relații Interetnice, Crăciunul pe rit vechi la Bistra/Maramureș, Proetnica, desfășurat anual la Sighișoara, Alfabetul conviețuirii, derulat la Ploiești sau Sărbătoarea Secuilor, la Odorheiul Secuiesc.

În anul 2018, la inițiativa mea, am organizat aniversarea Centenarului Marii Uniri. Rutenii au fost printre primele minorități care au aderat la acest important act istoric, prin Consiliul Național Rutean de la Sighet (1918), prin vocea lui Orest Ilniczky, deputat de Maramureș în Parlamentul României. Au fost trei manifestări la Deva, Timișoara și Vișeu de Sus, la care au participat peste 1500 de ruteni și simpatizanți ai rutenilor. Trebuie să amintesc multitudinea de publicații realizate de noi, atât prin eforturi proprii cât și cele preluate de la autori ruteni din afara României. Ele pot fi vizualizate pe site-ul nostru: rutenii.ro, îngrijit de Francisc Oscar Gal Jr. Menționez un titlu: Poporul de niciunde – o istorie în imagini a rutenilor de pretutindeni publicată în ruteană, engleză, croată, cehă și evident, prin efortul nostru financiar, în limba română. Dintre cele realizate de noi amintesc: Ghid de conversație român-ucrainean-rutean, care subliniază și identitatea noastră lingvistică în lumea slavă, printre celelalte popoare europene. Sigur, lista publicațiilor este mult mai amplă. Avem grupuri folclorice: La Stivocika/Rândunica – Dărmănești/Suceava, Holubok/Porumbelul -Peregu Mare/Arad și Cervona Ruja/Bujorul Roșu -Bistra/Maramureș”, susține deputatul rutean .

Suntem bucuroși că tinerii ruteni vin spre asociația noastră”

Rutenii au trecut testul timpului și au câștigat încrederea oamenilor. Acțiunile pe care U.C.R.R. le organizează înseamnă implicare, dăruire și prețuire față de concetățeni.

„Suntem bucuroși că tinerii ruteni vin spre asociația noastră. Pentru ei organizăm anual Tabăra pentru copii și tineret, inițial la Colibița/Cluj, de câțiva ani la Centrul pentru Copii și Tineret Căprioara Deva, unde tinerii ruteni se reîntâlnesc cu bucurie, luând cunoștință cu tradițiile și istoria rutenilor. Organizăm acțiuni educative și recreative pentru ei. Se desfășoară și un campionat de fotbal Cupa Ruteanul, cu mai multe echipe, iar câștigătorii ne reprezintă la întrecerea minorităților organizată de Departamentul pentru Relații Interetnice, unde am fost și finaliști”, a completat deputatul U.C.R.R. Iulius Marian Firczak.