Meniu Principal

Iuliu Winkler, deputat european (UDMR, PPE): “Puteți fi mândri de munca și rezultatele voastre”

Iuliu Winkler s-a întâlnit cu tinerii participanți la tabăra de vară a Mișcării Protectorii Patrimoniului care se desfășoară la Sâncraiu, județul Cluj. Cu acest prilej, deputatul european le-a vorbit acestora despre importanța proiectelor lor de ocrotire a patrimoniului cultural și istoric și despre faptul că munca lor este cea mai importantă contribuție pe care comunitatea maghiară din Transilvania o aduce în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural.

 Protejarea monumentelor într-un mod creativ

Mișcarea Protectorii Patrimoniului este cea mai importantă contribuție a comunității maghiare din Transilvania la Anul European al Patrimoniului Cultural, a afirmat deputatul european (UDMR, PPE) Iuliu Winkler, la Sâncraiu, județul Cluj, unde a participat la tabăra de vară a Programului  „Protectorii patrimoniului – Adoptă un Monument”.

„2018 este Anul European al Patrimoniului Cultural. Puteți fi mândri de munca și rezultatele voastre pentru că sunt cele mai importante contribuții aduse de comunitatea maghiară din Transilvania în cadrul acestui an dedicat patrimoniului cultural european. Vă îndemn să continuați această activitate care este extrem de importantă”, le-a spus deputatul european elevilor prezenți în tabără. El a subliniat că Programul ”Protectorii Patrimoniului – Adoptă un Monument” este mai mult decât un concurs pentru școlari, devenind o mișcare transilvană care a activat comunități întregi.

”Cum trec anii, se vede din ce în ce mai clar că din întâlnirea tinerilor cu patrimoniul construit rezultă povești interesante. Mulțumită creativității și ingeniozității elevilor, prin mijloacele de comunicare ale secolului 21, nu numai tinerii, dar toți membrii comunității pot redescoperi acest patrimoniu cultural important. Sunt mândru că programul se desfășoară sub patronajul comisarului european pentru sport, cultură, tineret și educație, Tibor Navracsics. (…) A realiza documentare cu mijloace ale comunicării din secolul 21 face accesibil, pe de-o parte, patrimoniul nostru cultural, iar pe de altă parte aceste cunoștințe pot fi predate generațiilor viitoare, o sarcină importantă pentru noi toți, deoarece patrimoniul cultural este o parte indispensabilă a identității naționale”, a declarat Iuliu Winkler.

Programul european DiscoverEU

Pentru că la întâlnire au fost prezenți și elevi de 18 ani sau care, anul viitor, vor împlini această vârstă, Iuliu Winkler le-a vorbit acestora despre programul european DiscoverEU, care le oferă posibilitatea să călătorească gratuit cu trenul spațiul comunitar pentru a descoperi diversitatea culturală a Uniunii Europene. Pentru Discover EU 2018, tinerii care au vârsta de 18 ani pot să aplice până în data de 26 iunie a.c.

Gazda întâlnirii cu elevii care activează în Mișcarea Protectorii Patrimoniului a fost Csilla Hegedüs, vicepreședinte executiv al UDMR.

***Programul „Protectorii Patrimoniului – Adoptă un Monument”, inițiat de Prezidiul Executiv al UDMR, se adresează cu precădere copiilor și tinerilor cu scopul de a-i educa în spiritul respectării și ocrotirii patrimoniului moștenit. Este un program sprijinit de deputatul european Iuliu Winkler și se desfășoară sub patronajul comisarului european pentru sport, cultură, tineret și educație, Tibor Navracsics. Implicarea tinerilor în protejarea patrimoniului istoric și cultural din Transilvania are menirea de a fortifica sentimentul de apartenență și de consolidare a identității naționale a comunităților maghiare. Este o mișcare de succes în rândul tinerilor maghiari, la care au ajuns să participe peste 2.000 de elevi din 8 județe transilvane.