Meniu Principal

Marius Surgent, deputat ALDE: Dreptul la ajutor social încetează în cazul în care o persoană aptă de muncă refuză să muncească

Refuzul unui loc de muncă sau refuzul de a participa la serviciile de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă va avea ca rezultat încetarea dreptului la ajutorul social. Aceasta este una din modificările aduse legii privind acordarea de ajutor social.

Marius Surgent : Aceste modificări erau absolut necesare

În opinia deputatului Marius Surgent, unul dintre inițiatorii acestui proiect legislativ, aceste modificări erau absolut necesare. “ De foarte multă vreme există în societatea românească  o serie de dezbateri legate de această temă. De asemenea unele anchete realizate în diverse județe au arătat că o bună parte din persoanele beneficiare de ajutor social s-au complăcut într-o astfel de situație  și s-au obișnuit să trăiască din banii acordați de către stat fără a încerca să-și găsescă un loc de muncă. Sau și mai grav refuzând să se angajeze pe motiv că salariile sunt prea mici. Tocmai de aceea în opinia mea această stare de fapt trebuia să înceteze, statul având  obligația de a căuta soluții ca astfel de persoane să poată fi integrate în societate folosind la nevoie și măsuri coercitive”, spune deputatul Marius Surgent.

Trebuie schimbată mentalitatea unora dintre cei care beneficiază de un astfel de ajutor financiar deși sunt apți de muncă

 Deputatul hunedorean speră ca pe termen mediu aceste modificări aduse legii privind acordarea de ajutor social să schimbe mentalitatea celor care s-au obișnuit să trăiască doar din acești bani.  „Cred că o persoană, fie ea şi asistată social, are dreptul să refuze un loc de muncă din motive personale sau obiective. Dar atunci când o persoană ajunge să-și trăiască viața doar de pe urma unui astfel de venit cred că statul are obligația să intervină. Pentru că un astfel de comportament nu este sănătoas nici pentru societate și nici pentru persoana respectivă. Ce pot să înțeleagă de exemplu copii care trăiesc într-o astfel de familie ? Din punctul meu de vedere, ajutoarele sociale trebuie acordate doar temporar, nu să devină un mod de viaţă, pentru că, pe termen lung, nu ajută cu nimic. Dreptul de a muncii nu este o pedeapsă. Așa cum un cetățean are dreptul la liberă exprimare sau de a-și exercita votul are și dreptul la muncă. Un drept pe care dacă este apt de muncă trebuie să și-l exercite  “, a concis deputatul Marius Surgent.

Un control mai strict al statului  în ceea ce privește acordarea acestui sprijin financiar

Deputatul Marius Surgent a subliniat faptul că modificările aduse legii ajutorului social nu vizează persoanele care se află cu adevărat în imposibiltatea de a muncii. “ Cu siguranță printre beneficiarii de ajutor social sunt și  persoane care din diverse motive se află temporar în imposibilitatea de a putea muncii. Tocmai de aceea vreau să subliniez faptul că modificările aduse legii privind acordarea de ajutor social nu vizează aceste persoane. Pe de altă parte este absolut necesar să existe un control mai strict din partea statului asupra modului în care sunt acordate ajutoarele sociale.  Pentru că sunt cazuri în care  asistaţii social merg la bursele pentru locuri de muncă, li se pune viza că au fost, au căutat de lucru şi nu au găsit. Asta le asigură în continuare venitul minim garantat. E o simplă formalitate. Este un cumul de factori pentru care unii asistaţi social refuză să muncească. Dar în primul rând este obişnuinţa”, spune deputatul.

Printre altele, proiectul mai prevede că, în situația pierderii dreptului la ajutor social, familia sau beneficiarul de ajutor social poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a acestui drept.