Meniu Principal

Deputatul Viorel Sălan: Lucrări în Comisia pentru Apărare

Prima inițiativă legislativă dezbătută în ședința  Comisiei a fost PL-x nr. 221/2024 Proiect de Lege privind autorizarea instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională de a vinde personalului propriu locuinţele de serviciu pe care acestea le au în administrare
Acest proiect vizează locuințele de serviciu după 2024. Până în acest an, locuințele de serviciu puteau fi vândute chiriașilor lor, conform Legii nr. 562/2004.
Noul proiect de lege are o serie de carențe de ordin juridic. Dar respingerea lui ar însemna înfăptuirea unui act de nedreptate, în sensul în care până acum, acest lucru era posibil, iar după 2024 nu mai este posibil.
În intervenția mea, am propus o amânare și toți colegii au fost în asentimentul meu. La fel, și reprezentanții structurilor, în ideea că totuși trebuie găsită o soluție cât se poate de corectă.
Am evidențiat că în textul acestui proiect de lege există aspecte care trebuiesc revăzute.
Am scos în evidență faptul că sunt inițiatorul legii prin care am dat posibilitatea personalului din structurile sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, beneficiari de compensație de chirie, să poată să își ia credite prin care să își poată construi locuințe.
Propunerea mea de amânare a fost votată în unanimitate.
La punctul 2 al ordinii de zi, am dezbătut PL-x nr. 215/2024 Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare.
Inițiativa se dorește o soluție pentru îmbunătățirea atractivității profesiei militare. Demersul acesta legislativ are ca scop reducerea deficitului de personal la încadrarea cu subofițeri, în special cei care sunt sanitari.
Am scos în evidență că cu puțin timp în urmă am organizat la Deva o masă rotundă având ca temă tocmai atractivitatea profesiei militare. Este un fapt de netăgăduit că, la nivelul structurilor sistemului național de apărare, toate se confruntă cu un deficit mare de personal, ce poate afecta funcționarea lor.
Soluția găsită trebuie adoptată. Dar soluția reală pe termen mediu și lung rămâne creșterea atractivității instituțiilor de învățământ militar.
Baza formării profesionale să o reprezinte școala. Între amendamentele admise și însușite de comisie a fost și cel care permite și absolvenților de studii superioare să poată fi angajați că maiștri militari, în segmentul tehnic.
Ministerul Apărării Naționale a propus de asemenea un amendament care prevede că în unele situații apărute în instituțiile de învățământ pentru formarea ofițerilor care au promovat cel puțin anul II de studii și din diferite motive nu mai pot continua pregătirea și sunt apți din punct de vedere militar să rămân în continuare în structură, să li se acorde gradul de sergenți și să fie încadrați în alte posturi similare.
În final, proiectul de lege a fost adoptat cu amendamente.