Meniu Principal

Dan Bobouțanu: Râul Cerna are potențial turistic!

Prin proiectul de reabilitare a albiei râului Cerna se urmărește reamenajarea totală a structurii existente a cursului de apă

Din 2016, este curățată periodic albia râului Cerna de unde se ridică tone de gunoaie aruncate în amonte, pe malurile râului, gunoaie aduse în aval odată cu aluviunile ce apar atunci când plouă.

Munca de ecologizare și salubrizare nu a fost în zadar, astfel că astăzi putem vedea numeroase familii de rațe și gâște, bălăcindu-se pe întreg cursul râului, inclusiv pe raza municipiului Hunedoara, iar Cerna, din ce în ce mai îngrijită și mai curată, este casă și pentru alte păsări atrase de flora și fauna malurilor ecologizate, ori chiar de peștii existenți în râu, printre aceste păsări regăsim graurii și lăstunii.

Râul Cerna are potențial turistic!

 În primăvara anului trecut s-a semnat contractul de finanțare pentru un proiect important ce va schimba fața întregului centru vechi din municipiul Hunedoara. Prin acest proiect vom readuce la viață râul Cerna urmărind reamenajarea structurii existente a cursului de apă, evidențiind clar acest potențial, iar cu acest proiect alături de multe altele ce vor debuta din primăvară, Hunedoara va deveni de la an la an, un oraș și mai curat și mai modern, cu adevărat european!

„De la începutul mandatului meu de primar, încă din 2016, am promis că voi reabilita centrul vechi al municipiului Hunedoara. Anul trecut, am semnat două contracte de finanțare a unor proiecte care vor schimba total fața acestei zone istorice a orașului, care de prea mult timp a fost neglijată. Acestor proiecte li se adaugă cele trei care vizează revitalizarea transportului, cu coridoarele: central, de est și de vest, ceea ce înseamnă că arterele care străbat orașul vor fi refăcute. De la intrarea în oraș și până la Castelul Corvinilor, orașul va avea o «față» nouă”, declară Dan Bobouțanu, primarul municipului Hunedoara.

Prin proiectul de reabilitare a albiei râului Cerna se urmărește reamenajarea totală a structurii existente a cursului de apă, ca loc de promenadă și odihnă.

Se vor executa următoarele lucrări:

  • Amenajare albie prin recalibrare pe o lungime 585 de metri;
  • Lucrări de ecologizare și salubrizare;
  • Defrișarea vegetației din zona albiei minore.
  • Consolidarea malurilor și a zidurilor de sprijin;
  • Amenajare promenadă, pe malul drept al râului, cu spații verzi înierbate și gradene din beton cu locuri de stat în apropierea apei curgătoare;
  • Transformarea albiei râului într-un spațiu destinat publicului și folosirea acestei zone pentru relaxare și agrement;
  • Aplicare mobilier urban: bănci, coșuri de gunoi, jardiniere stradale, corpuri de iluminat, cișmele;
  • Propunerea unei noi rețele de iluminat stradal de-a lungul porțiunii amenajate pentru crearea unui ambient plăcut;
  • Crearea de accese în albia minoră a râului;
  • Montarea de platforme mobile pentru persoanele cu dizabilități în zonele scărilor propuse.

Unul dintre cele mai mari și importante râuri ale județului

 Râul Cerna, numit și Cerna Hunedoreană sau Cerna Ardeleană, izvorăște din Munții Poiana Ruscă, străbate Ținutul Pădurenilor, alimentează Lacul Cinciș, trece prin municipiul Hunedoara și se varsă în Râul Mureș, fiind unul dintre afluenții principali ai acestuia, având un debit mare la vărsarea lui în acest râu, la vest de orașul Simeria și est de orașul Deva.

Originea cuvântului „Cerna” provine din slavonă si înseamnă „apa neagră”, deoarece atunci când plouă mult și repede, apa râului, din cauza aluviunilor, își schimbă culoarea, tulburându-se.

Izvoarele Cernei se afla în Munții Poiana Ruscă, iar cele două ramuri ale sale se unesc in satul Hășdău. Ramura de nord izvorește în apropierea satului Vadu Dobrii, iar cea de sud e alimentată de mai multe pârâuri: Fântâna, Bordu, Negoiu, Ciumița, care izvoresc de sub poalele vârfului Rusca, la o altitudine de aproximativ 1.200 metri.

Este unul dintre cele mai mari și importante râuri ale județului, lungimea sa fiind de 73 de km, dintre care 65 km sunt străbătuți prin masivul Poiana Ruscă. Suprafața de colectare este foarte mare, 740 km².

Râul Cerna este alcătuit din trei segmente: primul segment, care incepe odată cu izvoarele râului și ține până la vărsarea acestuia în Barajul Cinciș, segmentul mijlociu este cuprins de la ieșirea râului din baraj pâna în apropiere de periferia orașului nostru, iar ultimul segment se termină odată cu vărsarea acestuia în râul Mureș.

În aval de Lunca Cernii traversează Cheile Cernii, apoi șesul aluvial pe care se află satele Hășdău și Dăbâca, pentru a ajunge printr-o vale săpată adânc, în lacul de acumulare Cinciș. În continuare, albia Cernei urmărește zona marginală a reliefului muntos, în dreptul comunei Teliucu-Inferior și iese în dreptul municipiului Hunedoara.

În cursul superior, Cerna primește ca afluenți principali Cernișorița (Lătoroasa), Negoiul, Valea Bălții (Bunila) și Vălărița.

În aval de lacul de acumulare Cinciș, colectează apele a doi importanți afluenți: Valea Govâjdiei și Valea Zlaști, care se varsă în Cerna, în apropiere de Castelul Corvinilor.

În aval de Hunedoara, Cerna primește drept afluenți: Valea Peștișului, Valea Cristurului și Valea Ursului.

Îi rugăm și pe această cale, pe toți locuitorii orașului nostru, dar și pe cei din amonte, ori aval de municipiul Hunedoara, să nu confunde râul Cerna și afluenții acestuia cu rampa de gunoi!

Aruncarea, depozitarea oricăror tipuri de deșeuri în albia unui râu este strict interzisă, constituie infracțiune conform legii și se pedepsește cu amenzi, dar și închisoare până la 3 ani.