Meniu Principal

Camera Deputaților: Lucrări în Comisia de Apărare

În ședința de azi, dintre proiectele de lege analizate de către comisie, am să mă refer la Pl-x nr. 739/2023 Propunere legislativă pentru creşterea siguranţei rutiere, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal.
Proiectul a fost respins de Senat și se află la Camera Deputaților în calitate de Camera decizională.
Inițiatorii au pornit în demersurile lor de la unele aspecte care sunt reale, în fapt numărul destul de mare al accidentelor produse pe teritoriul României.
Printre modificările propuse se află intenția de a introduce cursuri de conducere responsabilă a autovehiculelor, dar și aspecte care țin de consiliere sau reabilitarea psihologică a șoferilor care au încălcat norme și au condus cu viteză excesivă sau sub influența băuturilor alcoolice.
Din textul propus nu rezultă care este natura juridică a obligației conducătorilor auto care sunt sancționați contravențional pentru respectivele fapte.
Totodată este prevăzut că suspendarea exercitării dreptului de a conduce se produce până la efecturarea cursului de conducere defensivă.
De asemenea vor să mărească punctul de amendă prin raportare nu la salariul minim, cum este acum, ci la salariul mediu.
Am afirmat că o astfel de modificare nu se justifică în condițiile în care de la 1 ianuarie 2024 salariul minim este o cotă parte din salariul mediu conform normelor europene.
De asemenea nu sunt prezentate în expunerea de motive argumente în justificarea acestor măsuri preconizate a fi adoptate și nici modul cum afectează pozitiv starea de fapt.
Drept pentru care am propus un raport de respingere și a fost aprobat cu majoritate de voturi.
Viorel Sălan, deputat PSD