Meniu Principal

Viorel Sălan, declarație politică: Securitatea României și a Europei sunt interdependente

Războiul din Ucraina continuă să aibă un impact semnificativ asupra securității Europei, inclusiv a României. Mai mult decât atât. Acum, România, aflată în prima linie în cadrul Flancului Estic al NATO, este pavăză a Europei. Aceasta a fost tema declarației politice de azi:
SECURITATEA ROMÂNIEI ȘI A EUROPEI SUNT INTERDEPENDENTE
Lumea de astăzi nu mai este ceea ce era acum un deceniu. Putem constata direct că de fapt există din ce în ce mai multă confruntare și mai puțină cooperare. Un loc din ce în ce mai periculos. Războaiele care fac ravagii în Ucraina și Orientul Mijlociu și ascensiunea extremei drepte sunt un indiciu clar că realitatea este din ce în ce mai primejdioasă și imprevizibilă.
Războiul din Ucraina rămâne o provocare majoră pentru securitatea României, a Europei, a păcii globale. Săptămână trecută s-au împlinit doi de la declanșarea lui și situația se menține în continuare dificilă fară un final apropiat.
Prioritățile României sunt aceleași: consolidarea propriei capacități de apărare, promovarea stabilității și securității în regiunea Mării Negre și dezvoltarea relațiilor transatlantice și europene.
Toate aceste priorități au făcut parte din agenda recentei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. De asemenea, la această întrunire, au mai fost evaluat Raportul privind progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, Directiva de planificare a apărării 2023 şi în Programul Armata României 2040. Consiliul a dezbătut stadiul în care se află programele de înzestrare ale Armatei, vizând în primul rând achiziţionarea tancurilor americane Abrams, achiziţionarea dronelor comandate de Ministerul Apărării, precum şi dotarea începând cu anul 2030 cu avioane F35 a Forţelor Aeriene Române.
Membrii Consiliului au decis consolidarea apărării naţionale prin măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerinţelor de apărare a României în actualul context.
Totodată Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat consolidarea apărării naţionale prin măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerinţelor de apărare a României în actualul context. Această abordare a fost cu totul obligatorie și, prin decizia membrilor Consiliului, Ministerul Apărării Naţionale este în măsură să iniţieze în Parlament demersurile necesare pentru modificarea legislaţiei în domeniul apărării naţionale.
Așteptăm la Parlament inițiativele legislative urgente care sunt în sprijinul apărării naționale a țării noastre și trebuiesc adoptate cu celeritate. Mă refer aici inclusiv la crearea cadrului legal care să permită intervenția promptă a armatei în interceptarea dronelor ce intră pe teritoriul național, situații care nu au existat până acum doi ani, proiectul de lege privind efectuarea voluntară a serviciului militar si adaptarea Legii privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare la realitatea în care trăim.
Războiul din Ucraina continuă să aibă un impact semnificativ asupra securității Europei, inclusiv a României. Mai mult decât atât. Acum, România, aflată în prima linie în cadrul Flancului Estic al NATO, este pavăză a Europei.
Securitatea Europei și a României sunt interconectate și interdependente.
În acest context, România rămâne un actor important în asigurarea securității Europei. Iar prin consolidarea propriei capacități de apărare și promovarea stabilității regionale, România contribuie la un mediu de securitate mai stabil și mai prosper pentru toți.