16 noiembrie, Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO
În 16 noiembrie, sărbătorim Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO. Județul Hunedoara se poate mândri că deține un patrimoniu inegalabil. Cele mai importante vestigii ale Antichității aflate pe teritoriul nostru au fost incluse, în anul 1999, pe Lista Patrimoniului Comun al Umanității. Ansamblul Cetăților Dacice din Munții Orăștiei beneficiază de acest statut privilegiat, care-i conferă valoare și vizibilitate în țară și în lume.
Cetățile Sarmizegetusa Regia – fosta capitală a Regatului Dac condus de Decebal -, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani-Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna construite în tehnica murus dacicus, dar și misterele care le înconjoară, stârnesc, deopotrivă, interesul cercetătorilor și vizitatorilor. Ruinele complexului fortificat din Munții Orăștiei oferă imaginea unei civilizații înfloritoare și dezvoltate.
Acesta este și motivul pentru care Consiliul Județean Hunedoara derulează o serie de proiecte de restaurare și punere în valoare a cetăților dacice de pe teritoriul județului nostru, în special a sitului de la Sarmizegetusa Regia. Situl se află în administrarea CJ Hunedoara din anul 2013, are un regulament propriu, cu trasee de vizitare bine puse la punct, cu toate facilitățile necesare celor care vin să descopere istoria locului, dar și două proiecte complexe de restaurare cu ajutorul fondurilor europene, unul aflat în derulare, altul abia la început de drum. Din 2020, în proprietatea județului Hunedoara au intrat și celelalte cetăți dacice, pentru care se au în vedere proiecte de punere în valoare.
Dorința noastră este ca și fosta capitală a provincie romane Dacia, Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, ale cărei ruine se află în Țara Hațegului, să fie inclusă pe această listă. Ar fi o recunoaștere nesperată, dar și un motiv de mare mândrie pentru noi. De asemenea, bisericile de piatră din această zonă, cărora li se alătura biserica de la Gurasada, sunt monumente importante ale arhitecturii medievale, care vorbesc despre priceperea meșterilor și despre existența unui anumit grad de civilizație al comunităților de aici.
Ne bucură, totodată, faptul că partenerii noștri de la Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului își așteaptă reconfirmarea pentru menținerea în Programul UNESCO pentru Geoștiințe și Geoparcuri. Au toate motivele să rămână în acest program, pentru tot efortul de promovare a zonei Țării Hațegului, a trecutului său geologic prin susținerea cercetărilor științifice, toate cu scopul dezvoltării durabile a comunităților din această zonă. Îi așteptăm cu interes și pe cei de la Parcul Național Retezat să reintre în programul UNESCO dedicat lor, pentru a realiza cât mai multe proiecte comune.
UNESCO nu înseamnă doar monumente, natură și știință, UNESCO înseamnă și recunoașterea meritelor unor personalități încă în viață, cu mare rol în păstrarea și promovarea culturii tradiționale. Programul „Tezaur Uman Viu” inițiat de UNESCO este continuat de Ministerul Culturii și reprezintă o recunoaștere a contribuției la salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.
Județul Hunedoara are patru personalități cărora li s-a decernat titlul de „Tezaur Uman Viu”: taragotistul Pera Bulz în 2012, meșterul în prelucrarea lemnului și metalului Mircea Lac în 2018, rapsodul popular Cosana Vinca în 2021 și olarul Petru Borza în 2022.
Laurențiu Nistor, președinte CJ Hunedoara
« În atenția cetățenilor Municipiului Deva! (Stirea anterioara)
(Stirea urmatoare) ZIUA SPORTULUI ROMÂNESC: PROIECT ADOPTAT DE PARLAMENTUL ROMÂNIEI »