Meniu Principal

Viorel Sălan: La mulți ani, Europa! La mulți ani, români!

În fiecare an, pe data de 9 mai se aniversează Ziua Europei. Pe lângă această semnficaţie, 9 mai marchează şi Ziua Independenţei României şi a sfârşitului celui de-al doilea război mondial.

9 Mai este o zi cu o triplă semnificaţie pentru noi, românii. Azi, sărbătorim proclamarea independenţei de stat a României, victoria coaliţiei Naţiunilor Unite antifasciste în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei.

În primul rând, cinstim astăzi memoria celor care, prin eroismul şi sacrificiul lor suprem, au făcut posibilă obținerea independenței de stat a României, proclamată la 9 mai 1877.

A doua semnificație a zilei de astăzi are o dimensiune mondială. La 9 mai 1945, Germania nazista a capitulat, iar victoria coaliției Națiunilor Unite a devenit o certitudine.

De aceea doresc să-mi exprim, cu acest prilej, respectul și recunoștința pentru toți soldații români căzuți la chemarea patriei lor pe câmpul de luptă.

Cea de a treia semnificaţie a acestei zile este dedicată Europei. În 9 mai 1950 a luat fiinţă Uniunea Europeană, cea mai mare organizaţie globală transnaţională de state independente. Astfel ca 9 mai a devenit o zi de sărbătoare în care marcăm crearea Uniunii Europene din care astăzi face parte şi România, o zi a bucuriei și a voinței de solidaritate la nivel european.