Meniu Principal

Ilie Toma: 9 Mai, zi de o mare încărcătură religioasă și istorică

Ieri, în Duminica Tomii, prima duminică de după Paști, cea care încheie Săptămâna Luminată, zi de o mare încărcătură religioasă și istorică, marcăm Ziua Independenţei României, Ziua Europei şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

La data de 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu, în calitate de ministru de Externe, afirma:

“Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare… Suntem dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă… Guvernul va face tot ce va fi în putinţă ca starea noastră de stat independent şi de sine stătător să fie recunoscută de Europa”

Proclamarea Independenței României a fost posibilă în urma actelor de mare curaj și sacrificiu ale eroilor care au luptat pentru impunerea României ca stat independent și le vom fi veșnic recunoscători.

Acte de mare curaj din partea românilor au fost înscrise și în istoria celui de-al Doilea Război Mondial, care la data de 9 mai s-a încheiat după capitularea Germaniei naziste. A fost momentul încetării celui mai sângeros război din toate timpurile.

Chiar dacă istoria s-a scris cu mult sânge, durere și lacrimi, avem bucuria să sărbătorim, în aceiași zi, Ziua Europei. Sărbătoarea păcii și unității în Europa, ne unește și este un bun exemplu că nu doar prin vărsare de sânge putem să ajungem la o înțelegere reciprocă și la acceptarea tuturor identităților naționale. Nu vorbim aceeași limbă și nu avem tradiții și valori identice dar prin înțelegere putem înlătura granițele și barierele pentru a ne dezvolta și a ne construi o viață mai bună la nivel european.

Este important să fim convinși că totul poate deveni posibil când avem credința în suflet și suntem uniți, implicați și dedicați unui scop comun!

La Mulți Ani, România!

La Mulți Ani, Europa!