Meniu Principal

Vasilică Potecă: 9 Mai Ziua Europei și Ziua Independenţei României

Pentru România, ziua de 9 Mai are o triplă semnificație și readuce în atenția noastră momente istorice importante pentru identitatea națională și parcursul țării noastre ca stat al Europei:

 Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Ziua Europei.

 Europa sărbătorește, pe 9 mai, Ziua Europei. În fiecare an, în această zi, se sărbătoreşte pacea şi unitatea în Europa.

Ziua are dublă semnificație pentru noi, fiind și Ziua Independenței de Stat a României.

9 mai 1950, primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. În cadrul unui discurs susţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a propus stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei.

Prima semnificație a zilei de 9 mai pentru România este legată de anul 1877, fiind ziua în care Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei.

Proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane.

În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu, declara în Parlamentul ţării: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine statatoare”.