Meniu Principal

Vaccinul anti Covid este recomandat, dar nu poate fi obligatoriu

PSD susține poziția organizației mondiale a sănătății care consideră că vaccinul anti-covid trebuie să fie opțional și nu trebuie să devină o condiționare pentru călătorii sau pentru alte drepturi fundamentale ale omului.

 Obligativitatea vaccinării vizează strict „vaccinarea copiilor” și se referă la vaccinurile prevăzute în schema națională obligatorie

Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie propus anterior de PSD și invocat acum de unii responsabili din ministerul Sănătății pentru a justifica introducerea obligativității vaccinării anti-covid, nu se referă la vaccinarea întregii populații, ci doar la vaccinarea copiilor și nu la vaccinare anti-covid, ci la vaccinuri consacrate care au fost administrate de zeci de ani, fără efecte secundare și cu beneficii incontestabile pentru copii.

Proiectul de lege al PSD lua în calcul interesul superior al copiilor pe care statul este obligat să-l susțină și să-l garanteze. Legea se referea la vaccinurile testate în perioade îndelungate și care ofereau garanția că nu există riscuri asupra copiilor care se vaccinează.

În plus, legea prevedea ca situațiile speciale să fie reglementate în funcție de recomandările OMS.

Articolul invocat acum de unii responsabili din Ministerul Sănătății nu se referă la vaccinarea adulților, cum greșit au interpretat.

Art. 6. (1) Vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în CNV, aprobat prin ordin al ministrului Sănătății, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații ori unor grupuri de populație este obligatorie.

Așadar obligativitatea vaccinării vizează strict „vaccinarea copiilor” și se referă fie la vaccinurile prevăzute în schema națională obligatorie, fie la alte vaccinuri administrate unor adulți în situații epidemiologice speciale.

Mai mult în alin. 2 al aceluiași articol se detaliază ce înseamnă situațiile epidemiologice speciale.

(2) Situațiile epidemiologice speciale și grupurile de populație ce urmează să fie supuse vaccinărilor obligatorii în aceste situații se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății, la propunerea GTCAV și/sau la recomandarea OMS.”

În cazul pandemiei de COVID, dată fiind perioada de testare scurtă a vaccinurilor administrate până în prezent, OMS a subliniat că se opune vaccinării obligatorii împotriva coronavirusului

În urma analizelor făcute până în acest moment, s-a stabilit că riscurile privind vaccinarea anti Covid nu sunt mai mari decât beneficiile. De aceea vaccinul anti Covid este recomandat, dar nu poate fi obligatoriu.