Meniu Principal

Sorin Marica – Pe termen lung, cifrele arată un dezastru

După șase luni, deficitul bugetar este de 4,17% din PIB

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, în primele șase luni ale anului 2020, execuția bugetului a înregistrat un deficit de 45,17 mld lei (4,17% din PIB)

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat în urmă cu trei săptămâni, că șe așteaptă la o contracție economică între 2 și 3% din PIB pentru acest an,  prognoza de deficit venită de la Comisia Europeană fiind de 6% din PIB la finalul anului.

 Deputatul Sorin Marica: Guvernul trebuie să dea dovadă de responsabilitate

  “În această perioadă s-au pierdut de două ori mai multe locuri de muncă față de aceiași perioadă a anului trecut. Începând cu luna aprilie, salariile la privatizați au scăzut cu 5% iar la bugetari au crescut tot cu 5%. S-a calculat că, în aceste condiții, veniturile scad cu 3% iar cheltuielile cresc cu 12% și statul român se va înprumuta mai scump pentru a acoperi deficitul.

Consider că Guvernul trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să stimuleze mediul privat și să susțină companiile. Este nevoie

de investiții publice pentru a acoperi diferența dintre veniturile și cheltuielile înregistrate. De asemenea, companiile ar putea adopta flexibilitatea programului de muncă, de la 8 ore la 6 ore, pentru o lună sau două, în loc să trimită personalul în șomaj tehnic. În aceste condiții, cheltuiala cu personalul poate fi ajustată“, transmite Sorin Marica.

Ce se întâmplă cu economia României în pandemie

Liderul Pro România, Victor Ponta, este de părere că:  “Aceste miliarde din împrumuturi cu dobânzi mari, cheltuite în această perioadă de Guvern, trebuie plătite în anii care vin de către români prin taxe, impozite și prin scăderea cheltuielilor cu salarii, pensii, sănătate, educație, infrastructură, cultură, mediu ș.a.m.d.

În primele 6 luni Guvernul a cheltuit cu 10 MILIARDE de EURO mai mult decât a încasat la Buget (deși Pandemia a afectat țara practic de la jumătatea lunii martie) / în cea mai optimistă situație în celelalte 6 luni până la sfârșitul anului 2020 această sumă se va dubla = TOTAL 20 MILIARDE EURO !

Bani pe care din 2021 trebuie să începem să îi dăm înapoi (plus dobânzi)”.

Victor Ponta: O altă explicație importantă este referitoare la sursa acestui deficit

“Pe ce s-au cheltuit acești 10 miliarde euro în 6 luni : nu există nicio schimbare în ce privește capacitatea de tratament a bolnavilor / nu s-a făcut niciun metru de autostradă, nu există nicio școală nouă sau modernizată, nu s-a crescut nicio pensie și niciun salariu , nu s-a redus nicio taxă sau impozit!

Nimeni nu știe și nimeni nu explică unde sunt banii!

2021 -2024 înseamnă ani de criză economică (sigur) , criză medicală (posibil) , criză socială (sigur) – iar România NU are bani, nu are un Plan serios de redresare, nu are oameni pregătiți să conducă țara în vreme de furtună!

Noi, cei de la PRO Romînia putem acum să explicăm ce se întâmplă, să oferim soluții , să criticăm, să pregătim oameni și proiecte pentru 2024 / dar pentru România anii care urmează vor fi mai grei ca niciodată!”, susține Victor Ponta, liderul Pro România.

Sorin Marica: Sunt necesare măsuri rapide precum și un plan, pe termen mediu, de relansare economică 

Potrivit acestuia, Companiile chestionate anticipează o reducere a veniturilor de până la 70% ca urmare a impactului pandemiei COVID-19 asupra afacerilor.

De asemenea, deputatul Sorin Marica a menționat că: “Primele sectoare care au resimțit impactul pandemiei COVID-19 au fost cele care depind de mobilitatea persoanelor: transporturi, ospitalitate, turism. Însă efectele negative s-au transmis treptat către alte domenii de activitate pentru că toate industriile sunt interconectate. Din acest motiv, sunt necesare măsuri rapide pentru supraviețuirea celor grav afectați, precum și un plan pe termen mediu de relansare economică”.

 Maria Hogman