Meniu Principal

Viorel Sălan: România educată nu e România izolată!

În loc să mintă și să abereze că PSD ar fi responsabil pentru eșecul guvernului său de a stăpâni pandemia, mai bine Iohannis ar fi cerut explicații guvernului său despre ce se întâmplă cu școala.

 Milioane de copii, părinți și profesori așteaptă o decizie pe care guvernul Orban se dovedește incapabil s-o ia și s-o comunice din timp. În timp ce în toată Europa s-au făcut planuri, s-au alocat fonduri și se fac pregătiri pentru ca școala să înceapă-n septembrie în condiții care să asigure o protecție maximum posibilă, în România puterea liberală tot imaginează scenarii și experimente care riscă să compromită grav educația actualelor generații.

  • Puterea liberală refuză să ia exemplu de la țările europene și să aplice soluții adecvate momentului, care să nu compromită educația copiilor.
  • În loc să-și exercite atribuțiile constituționale și să facă un lucru util, respectiv să ceară guvernului său soluții coerente, în interesul elevilor, Iohannis, artizanul din gură al ”României Educate” continuă cu istericalele ridicole anti-PSD.
  • Nici Iohannis și nici Orban nu realizează urgența unor decizii care să fie comunicate din timp, astfel încât atât cei din conducerea școlilor cât și profesorii, părinții ori copiii să știe ce urmează să se întâmple și să-și facă pregătirile necesare.
  • Miniștrii PNL incapabili au în fața lor proba care demonstrează că învățământul se poate relua în condiții aproape normale. În afterschool și în gradinițele deschise acum, nu sunt focare. În aceste condiții, a impune un sistem de pseudo educație online, înseamnă a distruge o generație.
  • Puterea nici măcar nu vrea să se inspire din exemplul ţărilor europene în privinţa sistemului de învăţământ pe timpul pandemiei și nici să ia în calcul studiile specialiștilor.
  • Studiile europene că școlile pot fi și ar trebui deschise pentru că beneficiile sunt mai multe decât riscurile.
  • Un studiu realizat de revista Science despre țările care și-au redeschis școlile în pandemia COVID-19, citat de Corriere della Sera, arată că cei mici se infectează rar și că virusul se transmite greu de la ei la ceilalți membri ai familiei.
  • Pediatri și profesori din Marea Britanie au înaintat o scrisoare deschisă, semnată de mai mult de 1.500 de membri ai Royal College of Paediatrics and Child Health, în care spun că “să ții școlile închise în continuare va lăsa urme de neșters asupra unei generații întregi”
  • În Europa, unde există mijloace, este mai înțelept să redeschizi școlile. Copiii “au puțin de câștigat din lockdown și mult de pierdut”, potrivit revistei Nature.
  • Astfel de studii au fost luate în calcul în țările care și-au stabilit deja strategia și fac pregătiri privind reluarea cursurilor: Danemarca, Olanda, Finlanda, Marea Britanie, Franţa, Italia, Belgia, Polonia.
  • Irlanda, de exemplu, a alocat 375 de milioane de euro pentru amenajările și modificările sălilor de clasă pentru revenirea elevilor la școală în condiții de siguranță.