Meniu Principal

Siegfried Muresan: Acțiuni eligibile prin Mecanismul de Redresare și Reziliență

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL și vicepreședinte PPE, a prezentat Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul unei conferințe de presă organizată de Biroul de legătură al Parlamentului European în România.

 ” Mi-a făcut o mare plăcere să prezint munca mea din ultimele 7 luni pe Mecanismul de Redresare și Reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro.

Acest mecanism este extrem de important pentru România. El va finanța cu 30,4 miliarde de euro Planul Național de Redresare și Reziliență.

Din poziția de coraportor, m-am asigurat în aceste 6 luni că forma finală a mecanismului va finanța toate tipurile de investiții pe care țara noastră și le propune în acest plan național.

Vom avea posibilitatea de a folosi acești bani în proiecte de infrastructură vitale României, în proiecte care contribuie totodată la tranziția spre o economie verde și la digitalizarea țării.

Un lucru foarte important este că, în urma solicitării noastre în Parlamentul European, construcția de noi spitale și modernizarea sau extinderea spitalelor existente devin acțiuni eligibile prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.

De asemenea, la solicitarea mea, am reușit să creștem de la 10%, la 13% avansul pe care îl vor primi țările membre din suma totală alocată din mecanism.

Concret, pentru România, acest lucru înseamnă că vom primi aproape un miliard de euro în plus ca avans de îndată ce planul nostru național este adoptat. În loc de 3.04 miliarde de euro, vom primi 3.95 miliarde de euro.

Munca noastră în Parlamentul European s-a încheiat. Săptămâna trecută a fost votat mecanismul în plenul Parlamentului European, iar el va fi publicat săptămâna aceasta în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene devenind literă de lege.

Acum, Guvernul României, alături de celelalte guverne ale statelor membre, trebuie să trimită Comisiei Europene formele finale ale planurilor naționale de redresare și reziliență. Comisia trebuie să le aprobe în maximum două luni.

Avem doar trei ani la dispoziție – până la 31 decembrie 2023- pentru a depune proiectele prin care să atragem această sumă record de peste 30 de miliarde de euro.

Dar pentru a putea depune proiectele trebuie să avem aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență. De aceea România trebuie să trimită cât mai repede planul național spre aprobare pentru a avea suficient timp să atragem toate fondurile din mecanism. Altfel, dacă începem cu întârziere, riscăm să nu atragem toată alocarea și să pierdem din bani.”