Meniu Principal

Sălan: „Serviciile de urgență reprezintă o parte esențială a infrastructurii societății moderne”

Ideea organizării acestui eveniment s-a născut încă din 2021, când ne aflam în pandemia de COVID, când mă aflam la Sărbătoarea Națională de la Țebea, împreună cu președintele Consiliului Județean Hunedoara domnul Laurențiu Nistor, care este implicat în rezolvarea problemelor comunităților și cele ale oamenilor.

Un înalt demnitar aflat la Țebea a făcut o declarație de presă privind achiziția unui număr mare de tablete pentru desfășurarea procesului educațional al elevilor, în sistem online.

O soluție bună în acea perioadă grea pentru țară, dar din păcate pentru județul nostru trebuiau găsite soluții în ceea ce privește îmbunătățirea semnalului la telefonie.

Erau afectați un număr de 352 elevi din învățământul primar și gimnazial, din 77 localități cu semnal telefonic foarte slab și din 3 localități fără semnal telefonic

Județul nostru cu o suprafață de 7063 km2 , reprezentând 2,9% din teritoriul României, în care regiunile muntoase ocupând circa 68%.

La nivelul județului Hunedoara există zone care nu au acoperire de comunicații:

– 4 localități, Furcșoara, Luncani, Runcu Mare și Văleni – nu au acces la comunicații de voce sau de date, sunt „zone albe”, deci total izolate din punct de vedere al conectivității.

– 67 de localități (20%) sunt încadrate în „zone gri” în privința nivelului semnalului de voce (de până la 2/5) și peste 150 (47%) sunt în „zona gri” pentru rețeaua de date.

Cele mai multe probleme sunt întâlnite în zonele rurale, terenuri montane sau cu geografie dificilă. Având în vedere influența comunicaților mobile în afaceri, educație, sănătate și alte activități vitale pentru comunități și cetățeni, este evidentă nevoia de integrare a zonelor rurale la rețelele de comunicații de voce și date.

Prin organizarea acestui eveniment am adus împreună la aceeași masă, factorii de decizie, reprezentanți ai autorităților publice, precum și reprezentanții operatorilor din România, cu scopul de a dezbate si găsi soluții la nevoile oamenilor și comunităților.

Pe harta României există încă „pete albe” care marchează zone neacoperite cu rețele de mobile de mare viteză, prea mulți cetățeni încă nu folosesc noile tehnologii, iar prea puține afaceri extrag plusvaloare din conectivitate.

Având în vedere influența comunicațiilor mobile în afaceri, educație, sănătate și alte sectoare cheie din societatea noastră, este evidentă nevoia de integrare a zonelor rurale la rețelele de comunicații de voce și date. Serviciile avansate și infrastructurile necesare pentru furnizarea acestora sunt disponibile, în general, în regiunile cele mai dens populate, în timp ce zonele care sunt neatractive din punct de vedere comercial pentru operatori suferă din cauza absenței infrastructurii. Există discrepanțe mari între zonele urbane și cele rurale, iar densitatea foarte scăzută a populației în zonele rurale și nivelul mai scăzut al veniturilor potențialilor clienți pentru serviciile de telecomunicații în aceste zone sunt factori care descurajează investițiile în dezvoltarea rețelelor.

Pe de altă parte, este foarte important să evidențiem faptul că serviciile de urgență  reprezintă o parte esențială a infrastructurii societății moderne și sunt fundamentale pentru asigurarea bunăstării și siguranței cetățenilor. Ele joacă un rol vital în prevenirea pierderilor de vieți, protejarea proprietăților și menținerea ordinii publice.

Lipsa semnalului GSM determină sincope în modul de intervenție al autorităților în cazul unor dezastre naturale și a unor situații în care este amenințată viața sau integritatea cetățenilor (RO-Alert, SNUAU 112). Serviciile de urgență sunt esențiale pentru a oferi un răspuns rapid în caz de incendii, accidente rutiere, infracțiuni, dezastre sau calamități naturale și alte situații critice care pot pune în pericol viețile oamenilor sau proprietățile.

Cetățenii au încredere în serviciile de urgență pentru că știu că acestea vor fi acolo în momentele critice și pot face diferența dintre viață și moarte. Lipsa infrastructurii de comunicații este principala cauză a imposibilității apelării SNUAU 112 sau a recepționării mesajelor RO- ALERT, vitale pentru siguranța cetățenilor.

Populația are nevoie de servicii publice de calitate, pe care autoritățile pot să le asigure doar printr-o bună colaborare cu operatorii privați de rețele mobile din România. Tocmai de aceea, masa rotundă pe care o organizăm reprezintă un pas important în eforturile autorităților de a exploata potențialul tehnologiilor mobile pentru dezvoltarea regională.

Le-am mulțumit tuturor celor care au participat la acest eveniment și îî asigur de tot sprijinul meu în rezolvarea problemelor pe care le întâmpină.

Viorel Sălan, deputat PSD



« (Stirea anterioara)