Meniu Principal

Sălan: Măsurile luate de miniștrii PSD în prima lună de guvernare

Ministerul Muncii și Protecției Sociale

 1) Creșterea alocațiilor pentru copii, începând cu luna ianuarie. Vor beneficia 3,6 milioane de copii. Alocația va fi;

o 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 18 ani, în cazul copilului cu handicap;

o 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani

2) Creșterea pensiei minime cu 25%, de la 800 la 1000 de lei. Vor beneficia 1,3 milioane de pensionari.

3) Creșterea punctului de pensie cu 10%, de la 1.442 lei, cât este în prezent, la 1.586 lei. Vor beneficia 3,7 milioane beneficiari.

4) Din 2023 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, potrivit datelor INS.

5) Acordarea unei indemnizații suplimentare, a 13-a, in ianuarie, pentru persoanele cu dizabilități, indiferent de veniturile acestora, astfel:

o 350 de lei pentru persoana cu handicap grav

o 265 de lei pentru persoana cu handicap accentuat;

o 60 lei pentru persoana cu handicap mediu.

6) Sprijin pentru pensionarii cu pensii mici pentru a face față creșterii prețurilor și a facturilor. Număr beneficiari-2,5 milioane.

o Concret, toți pensionarii, care după majorarea punctului de pensie cu 10% vor avea o pensie sub 1.600 de lei, vor primi un ajutor suplimentar care le va asigura în ianuarie 2022 un venit de 2.200 de lei.

o Valoarea ajutorului este diferența dintre pensia majorata și suma de 2.200 de lei.

7) Majorarea salariilor profesorilor, prima majorare a salariilor din acest sector după înghețarea lor de către Guvernele Cîțu și Orban. PSD a luat decizia să majoreze și salariile profesorilor, de la 1 ianuarie 2022, cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 și salariul din luna decembrie 2021. (detalii).

Creșterea salariilor personalului medical cu ¼ din diferența rămasă din momentul intrării în vigoare a Legii salarizării și nivelul stabilit în grila de salarizare.

Ministerul Sănătății

 PSD și-a respectat promisiunea de a schimba radical abordarea în gestionarea pandemiei. Măsurile pentru prevenirea celui de-al V-lea val al pandemiei, prezentate de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, marchează o schimbare profundă în gestionarea pandemiei de către autoritățile sanitare din România.

 1) Cetățenii sunt priviți ca parteneri, nu ca adversari.

2) Sunt utilizate toate mijloacele de combatere a pandemiei, nu doar vaccinarea.

3) Asigurarea predictibilității măsurilor sanitare, prin dialog și colaborare cu mediul de afaceri, sindicatele și cultele religioase.

Prevenția răspândirii virusului

1) Creșterea capacității de testare și a accesului cetățenilor la testele covid, prin implicarea medicilor de familie.

2) Ghiduri informative pentru persoanele infectate și pentru personalul medical implica în tratarea pacienților covid.

Prevenția cazurilor grave și a numărului de spitalizări

3) Asigurarea medicamentelor antivirale și a protocoalelor pentru tratarea pacienților covid în ambulatoriu, în fazele incipiente ale bolii.

4) Centre de evaluare și tratament în ambulatoriu pentru pacienții cu forme ușoare sau medii, pentru prevenirea agravării stării de sănătate.

Prevenția deceselor covid și reducerea perioadei de spitalizare

5) Asigurarea comunicării și coordonării dintre spitale pentru a se echilibra sarcina spitalizărilor covid și a celor non-covid (înființarea unor structuri județene de coordonare a spitalelor)

6) Plan pentru alocarea paturilor de spital și a celor de ATI pentru pacienții covid, în funcție de evoluția pandemiei.

7) Asigurarea medicamentelor inclusiv a celor proaspăt autorizate (Paxlovid – Pfizer și Molnupiravir – Merk), dar și anticorpilor monoclonali și a imunomodulatoarelor pentru tratarea eficientă a pacienților în spitale.

Creșterea siguranței pacienților covid în spitale

Sprijinirea managerilor de spital pentru verificarea și reabilitarea instalațiilor electrice și de oxigen din secțiile covid

Predictibilitate și dialog

 9) Nu în ultimul rând, Prof. Alexandru Rafila își respectă promisiunea de a asigura predictibilitatea acțiunilor Ministerului Sănătății prin organizarea unor grupuri de dialog cu reprezentanții cultelor, ai mediului de afaceri și ai sindicatelor, pentru analizarea din timp soluțiilor propuse pentru combaterea pandemiei.

Ministerul Finanțelor

 Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a elaborat la timp bugetul pentru 2022, iar legea prevede măsuri pentru creșterea bunăstării românilor și pentru majorarea veniturilor bugetare, respectiv:

 1) Măsuri pentru combaterea evaziunii și a creșterii colectării la buget:

o Introducerea facturii electronice pentru toți furnizorii de produse cu risc fiscal ridicat și

o Răspunderea penală pentru angajatorii evazioniști, care rețin contribuțiile de la angajați, dar nu le virează mai departe la bugetul de stat.

2) Reducerea TVA la 5% pentru achiziția de locuințe noi – o măsură ce are drept scop stimularea sectorului construcțiilor care reprezintă unul dintre principalele motoare ale economiei naționale.

3) TVA de 5% pentru energia termică – o măsură pentru sprijinirea consumatorii casnici și unitățile critice (școli, spitale etc.) conectați la sistemul centralizat, în contextul creșterii prețurilor la energie.

4) Măsuri pentru susținerea mediului de afaceri. Guvernul a lăsat în piață 61 de miliarde de lei pentru stimularea mediului de afaceri. Se continuă programe consacrate de susținere a capitalului autohton și se inițiază altele noi:

o Reluarea acordării voucherelor de vacanță pentru susținerea turismului și industriei ospitalității

o Compensarea pierderilor suferite de TAROM și CFR Călători din cauza pandemie.

o Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA

o AGRO IMM INVEST susține IMM domeniul agriculturii și sectorului alimentar;

o Program Rural INVEST

o Programul Garant Construct

o Program Start-Up pentru studenți

o Granturi pentru digitalizare și comerț online (pentru IMM)

o Schemă de ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor locale

o Schemă de ajutor de stat pentru susținerea înființării de start-up-uri cu componentă digitală în fiecare judeţ

o Schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea femeilor antreprenor pentru deschiderea de afaceri în domeniul tehnologiei.

5) Măsuri în domeniul investițiilor: Resursele alocate de PSD investițiilor sunt de 88.4 mld lei în 2022 , duble față de cele 43.7 mld lei, alocate în 2019.

Ministerul Agriculturii

 Intrarea PSD la guvernare relansează agricultura românească. Banii care erau blocați până acum din cauze birocratice, au fost deblocați de PSD și au început să ajungă la oameni.

 1) Acordarea subvențiilor pentru crescătorii de vaci de lapte, de bivolițe și de taurine pentru carne. (detalii) Plățile erau blocate de aproape 6 luni în urma unei decizii a ministrului liberal Adrian Oros. (detalii)

2) Sprijin pentru compensarea cu 50% din costurile cu energia electrică folosită pentru irigarea terenurilor.

3) Majorarea de la 40 de milioane la 70 de milioane de lei a sumelor acordate ca sprijin în anul 2021, fermierilor care se ocupă de îmbunătățirea genetica a efectivelor de vaci, de bivolițe, de taurine, de cabaline, de ovine și de caprine.

4) În afara subvenției pentru animale, alte 40 de milioane de lei, au ajuns ca ajutor de minimis la apicultorilor afectați de calamitățile naturale din 2021.

5) Fonduri nerambursabile de peste 1 miliard de euro, în baza unor proiecte de dezvoltare a exploatațiilor agricole. (detalii)

Ministerul Transporturilor

o Ministerului condus de Sorin Grindeanu a primit un buget cu peste 20% mai mare față de 2021 și are alocări record, de aproape 10 miliarde de euro pentru investiții. (detalii).

o Aprobarea Programul Investițional în domeniul Transporturilor (condiționalitate în PNRR). Programul are două obiective majore:

o finalizarea unui coridor de transport rutier care să lege Constanța de granița de vest și

o modernizarea infrastructurii din Moldova, mult rămasă în urmă față de infrastructura din restul țării.

o În paralel cu aceste obiective, investițiile din acest an vor viza refacerea accelerată a infrastructurii feroviare, dar și accelerarea lucrărilor la autostrăzi și la drumurile expres aflate deja în executare.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

 Obiectivele imediate ale Ministerul Familiei:

  •   Finalizarea, în scurt timp, a Strategiei naționale pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2021-2022

o Elaborarea planului de acțiune “Garanției pentru Copii”, aplicabil până în 2030, care să vină în sprijinul copiilor din familii sărace.

o Campanie de comunicare pentru adopția copiilor, în special pentru adopția fraților, a copiilor de peste 7 ani și a celor cu dizabilități.

o Elaborarea cadrului legal pentru prevenirea separării copilului de familie.

o Finalizarea procesului de dezinstituționalizare, și realizarea angajamentelor din Convenția ONU cu privire la drepturile copilului.

  • Formarea specialiștilor din DGASPC-uri pentru prevenirea și combaterea violenței asupra copiilor și a traficului de persoane.
  • Extinderea la nivel național proiectele demarate la Primăria Capitalei, dedicate sprijinirii copiilor și tinerelor familiilor, respectiv acordarea de Stimulente pentru copiii cu handicap, ajutor social comunitar pentru familia monoparentală, sprijin financiar pentru prevenirea abandonului școlar, construirea de noi creșe, acordarea de vouchere Materna ca sprijin financiar pentru femeile gravide pentru achitarea medicamentelor și serviciilor medicale.

Toți miniștrii PSD au îndeplinit conditionalitățile PNRR pentru 2021

 Îndeplinirea condiționalităților din PNRR

 Toate cele șapte condiționalități din Planul Național de Redresare și Reziliență care trebuiau realizate până la finalul anului 2021 de ministerele conduse de miniștrii PSD au fost îndeplinite. Astfel, miniștrii PSD s-au achitat de obligațiile pe care le aveau pentru a permite absorbția fondurilor europene din componenta PNRR.

 

1) Ministerul Finanțelor: au fost înrolate peste 500.000 de case de marcat, adică 80% din totalul celor 600.000 asumat prin PNRR. Ținta prevăzută până la finalul anului 2021 era de 150.000 de case de marcat.

2) Ministerul Finanțelor: A fost aprobată ordonanța de urgență care stabilește cadrul legal pentru înrolarea contribuabililor persoane juridice în Spațiul Privat Virtual (Monitorul Oficial nr.832/31.08.2021)

3) Ministerul Sănătății: A fost adoptat Ordinul de ministru privind Manualul Centrelor Comunitare Integrate care conține criteriile de prioritizare și lista celor 200 de localități eligibile și a celor 100 de localități în rezervă.

4) Ministerul Muncii: A fost adoptat de Guvern Memorandumul care conține planul de acțiune pentru asigurarea asistenței tehnice pentru implementarea reformei sistemelor de pensii și calendarul privind semnarea acordului de servicii de consultanță rambursabilă cu Banca Mondială.

5) Ministerul Muncii: A fost aprobat Ordinul comun al ministrului Muncii și ministrului Finanțelor, prin care se instituie un comitet de monitorizare însărcinat cu revizuirea, cu sprijinul a furnizorului de asistență tehnică, a sistemului de pensii și a intervențiilor la nivel de politici în sistemul de pensii, pe baza unui acord ce va fi încheiat cu Banca Mondială.

6) Ministerul Transporturilor: Adoptarea Strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025 și aplicarea programului de acțiune.

7) Ministerul Transporturilor: Intrarea în vigoare a Legii nr. 50/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 55/2016 privind reorganizarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A. (CNAIR) și înființarea Companiei Naționale de Investiții Rutiere – S.A. (CNIR).

Viorel Sălan

Deputat PSD