Meniu Principal

Prioritatea PNL: consumatorii casnici și marii consumatori să nu aibă de suferit

Măsurile pe care Guvernul Cîțu și Guvernul Ciucă le-au luat în 2021 pentru a veni în ajutorul populației, după ce au crescut facturile la energie

 Avem două soluții de sprijin principale pentru a proteja românii în criza globală a creșterii prețurilor la energie: plafonare, compensare, susținute prin mai multe măsuri ale Guvernului sau legi adoptate de Parlament:

1.LEGEA CONSUMATORULUI VULNERABIL se aplică începând cu 1 noiembrie 2021. Proiectul a fost inițiat de Guvernul Cîțu în primăvara lui 2021 și a trecut de Camera Deputaților în toamna lui 2021.

  • Între 1 şi 5 milioane de români cu venituri mici benficiază de suport din partea statului prin această lege Potrivit legii, măsurile de protecţie socială financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale şi sunt următarele:
  • ajutor pentru încălzirea locuinţei;
  • ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;

 2.PLAFONAREA PREȚURILOR se aplică la toți consumatorii casnici, spitale publice și private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice și private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creșe, organizaţii neguvernamentale, unitățile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 și furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

3.COMPENSARE. Pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022, cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă al gazului natural de 125 lei/Mwh.

Cantitățile de energie pentru care se acordă compensație:

– 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)

– echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)

IMPORTANT: Se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%.

4.De la 1 ianuarie se aplică o cotă a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) de 5% pentru livrarea de energie termică, atât pentru populație, cât și pentru școli, spitale și alte instituții publice.

Este o măsură ce va fi aplicată în perioada lunilor de iarnă și are rolul de a reduce impactul pe care creșterea prețurilor la energie îl au asupra facturilor românilor. Această hotărâre a Guvernului vine să completeze măsurile privind compensarea, plafonarea și alte facilități pe care le-am acordat pentru plata facturilor la energie.

5.Alocarea sumei de 310 426 mii lei din Fondul de rezervă al Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației, pentru 30 de județe

6.Schema energointensivi: Mari consumatori de energie. Peste 130 milioane de euro plățiți de ministerul Energiei marilor consumatori de energie!

  • Schema de ajutor de stat pentru energointensivi a fost finalizată în anul 2021, iar marii angajatori au primit bani pentru a-și putea susține activitatea. Este vorba de ajutor financiar prin care se susțin 15 ramuri din industria României.
  • Vorbim despre producători care au angajați direct și pe orizontala economiei de peste 100.000 de angajați. Totodată, prin această schemă se evită riscul de relocare al unor companii care contribuie la economia României. Ministerul Energiei este în discuții cu Comisia Europeană pentru a prelungi schema de ajutor de stat prevăzută prin OUG nr. 81 pentru a-i susține în continuare pe energointensivi !
  • Suma plătită în anul 2021 sub forma ajutorului de stat aferent anului 2020 este de 637.623.005,82 lei echivalentul a 131.819.273,08 Euro, la cursul mediu de referință pentru anul 2020 de 4,8371 lei/Euro;
  • Numărul total al societăților care au beneficiat de ajutorul de stat conform OUG nr. 81/2019 este de 33, toate cu capital 100% privat, dintre care 12 societăți cu răspundere limitată și 21 societăți pe acțiuni;

7.Cotă redusă de TVA de 5% pentru lemnele de foc

De la 1 decembrie 2021 se aplică o cotă redusă de TVA de 5% și pentru livrarea de lemn de foc către persoanele fizice și juridice sau alte entități indiferent de forma juridică a acestora, inclusiv școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri.

8.Alte măsuri importante:

  • Primăriile (UAT-urile) pot co – finanța extinderea rețelelor de gaze naturale!
  • Prosumatorii (200 KW) vor beneficia de compensare cantitativă, iar furnizorii de energie electrică sunt obligați să achiziționeze energia electrică, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unități de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW și 400 kW.
  • Branșare gratuită la rețelele de energie și gaze naturale pentru toți clienții casnici.