Meniu Principal

Sălan: Extinderea rețelelor de gaze naturale este o necesitate, nu un moft

Interpelare adresată lui Florin Cîțu

 Cunoscând acest lucru şi faptul că o serie de demersuri în acest sens efectuate de către autorităţile locale din oraşul Geoagiu şi comunele Toteşti, General Berthelot, Rapoltu Mare, Densuş, Râu de Mori, Veţel, Sălaşu de Sus, Baru, Harău, Pestişu Mic, Brănişca, Certeju de Sus, Vălişoara, Luncoiu de Jos s-au blocat, am adresat o interpelare lui Florin-Vasile Cîțu, prim-ministru, ministru interimar al investițiilor și proiectelor europene:

Stimate Domnule Prim-Ministru,

 Mă adresez Dumneavoastră în calitate de ministru interimar al investițiilor și proiectelor europene

Mai mulţi primari din judeţul Hunedoara au depus încă din luna februarie 2020 documentaţia şi proiectele necesare pentru realizarea unor investiţii de utilitate publică, respectiv înfiinţarea de reţele de distribuţie a gazului metan pentru localităţile respective, dar nu au primit nici un răspuns clar din partea ministerului.

Sunt în această situaţie oraşul Geoagiu şi următoarele comune: Toteşti, General Berthelot, Rapoltu Mare, Densuş, Râu de Mori, Veţel, Sălaşu de Sus, Baru, Harău, Pestişu Mic, Brănişca, Certeju de Sus, Vălişoara, Luncoiu de Jos.

Ca urmare a sesizărilor primite din partea primarilor în cauză, în data de 4.06.2020, am adresat o întrebare cu acest subiect ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei de la acel moment.

În răspunsul primit, nu s-a făcut referire concret la stadiul documentelor la care se referea întrebarea. Se spunea în schimb că dezvoltarea unor proiecte pentru înfiinţarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale în localităţile din România este una dintre priorităţile Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei pentru numeroase avantaje legate de calitatea vieţii locuitorilor, crearea de noi locuri de muncă, atragerea de investitori prin accesul la această facilitate şi, nu în ulitmul rând, reducerea consumului de combustibili solizi(lemn, cărbuni) şi, implicit, a poluării mediului.

În plus, se mai afirma că în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei “se fac toate demersurile necesare pentru a demara un astfel de program de investiţii în domeniul sistemelor de distribuţie a gazelor naturale”.

Am revenit în luna aprilie a.c., cu o interpelare adresată ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, prin care solicitam să mi se comunice dacă în portofoliul investiţional al ministerului există vreun program de investiţii pentru dezvoltarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale şi ce demersuri trebuiesc făcute de către primarii localităţilor respective pentru a beneficia de aceste finanţări.

În răspunsul primit de la ministru mi s-a adus la cunoştinţă că, potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 128/2020, de aplicarea “Programului naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale” se ocupă ministerul investițiilor și proiectelor europene, al cărui interimat l-aţi preluat.

Din acest motiv, am revenit cu prezenta interpelare.

Situaţia prezentată iniţial nu a suferit nicio schimbare şi de aceea, aş dori să îmi comunicaţi dacă, în prezent, în portofoliul investiţional al ministerului investițiilor și proiectelor europene există finanţare pentru “Programul naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale” şi ce demersuri trebuiesc făcute de către primarii localităţilor respective pentru a beneficia de aceste de finanţări?

Vă mulţumesc.

Solicit răspuns în scris.

 Viorel Sălan

Deputat PSD