Meniu Principal

Rutenii 2023- Realități și perspective

În cadrul unei emisiuni de televiziune, președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România (UCRR), Gheorghe Firczak a punctat mai multe aspecte legate de minoritatea ruteană din țara noastră.

6 februarie- o delegație a Uniunii Europene a purtat discuții cu reprezentanții minorităților naționale din România

 “ În data de 6 februarie o delegație a UE a purtat o serie de discuții cu reprezentanții minorităților naționale la care evident au participat și reprezentanții comunității rutene. În prezentarea pe care am avut-o am menționat și subliniat faptul că rutenii se bucură de generozitatea poporului român în contextul afirmării identității noastre etnice prin afirmarea culturii, istoriei și nu în ultimul rând a limbii rutene. De asemenea am punctat relațiile excelente pe care minoritatea ruteană le are cu instituțiile fundamentale ale statului român” a precizat președintele UCRR, dr. Gheorghe Firczak.

Din discuțiile purtate s-a putut evidenția interesul pe care reprezentații Consiliului Europei l-au manifestat față de ideea egalității de șanse. “ În cadrul acestor discuții s-a pus accentul pe prezența femeilor ca reprezentare în uniunea noastră. Le-am adus la cunoștință celor din comisie că în cadrul UCRR , femeile au o pondere și un rol semnificativ și ca exemplu le-am precizat că în cele patru localități din România în care UCRR-ul are consilieri, din cinci consilieri trei sunt femei. De asemenea le-am precizat celor de la Comisia Europeană că în cadrul alegerilor parlamentare din șase candidați patru au fost femei”, a subliniat Gheorghe Friczak.

3 martie- Ziua rutenilor din România

 “ Data de 3 martie este un moment semnificativ pentru noi, sărbătorim  ziua rutenilor din România și facem asta de un deceniu și jumătate. Cu această ocazie avem o serie de manifestări printre care și ședința Consiliului Mondial al Rutenilor. Vor participa la acest eveniment reprezentanții rutenilor din nouă țări. Consiliul Mondial al Rutenilor este organul executiv al Congresului Mondial al Rutenilor, reuniunile acestui consiliu desfășurându-se trimestrial. A devenit o tradiție ca de ziua rutenilor din România , reuniunea să se desfășoare în țara noastră “, a precizat Firczak.

PREMIERĂ: Reuniunea Consiliului Mondial al Rutenilor va avea loc la Pojoga în județul Hunedoara

 “ Chiar dacă membrii Consiliului au fost în Pojoga este pentru prima dată când acest eveniment , respectiv reuniunea Consiliului Mondial al Rutenilor va avea loc în această localitate. Avem o relație excelentă cu domnul Sorin Nistor, primarul comunei Zam, comună de care aparține acest sat și pot spune că avem o colaborare foarte bună cu acesta. De altfel aș putea spune că noi avem o colaborare bună, chiar foarte bună cu toți primarii unde avem comunități rutene”, a subliniat Firczak.

 Manifestări programate în acest an

“ Ca în fiecare an și în 2023 avem programate o serie de evenimente mute dintre ele devenite tradiție. Printre ele aș putea enumera: Campionatul de Fotbal, care anul acesta se va desfășura în Dărmănești județul Suceava, Tabăra pentru tineret și copii care este o adevărată școală de vară unde copii învață despre istoria rutenilor, cine suntem ce sunt rutenii. De asemenea avem și două manifestări foarte semnificative. La propunerea mea Consiliul Mondial al Rutenilor a îmbrățișat ideea de a organiza în această vară în România o conferință internațională având ca temă istoria și limba ruteană în societatea contemporană. Conferința se va desfășura în localitatea Peregu Mare unde avem un frumos Centru Cultural apreciat de toți cei care au avut ocazia să participe la diverse evenimente organizate acolo. Un alt moment semnificativ care are loc întodeauna în anii impari, deci acum în 2023, este Reuniunea Congresului Mondial al Rutenilor cu un rol foarte semnificativ pentru minoritatea noastră “, a subliniat, dr. Gheorghe Firczak, președintele UCRR.