Meniu Principal

Radu Budae: Avem la spital o echipă de specialiști care se asigură că hunedorenii au parte de cea mai bună îngrijire medicală

Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara,  pentru o mai bună comunicare cu cetăţenii,  face o campanie de promovare în mediul online a medicilor care activează în cadrul acestei unităţi sanitare

 Dr. Rafael Mărgineanu: Am ales ATI pentru că este o provocare să lucrezi în acest domeniu

Încă un medic tânăr, dr. Mărgineanu este angajat ca medic specialist Anestezie – Terapie Intensivă la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din luna decembrie, dar lucrează aici de un an.

„Am ales ATI pentru că este o provocare să lucrezi în acest domeniu; ai de-a face cu cazuri grave și, așa cum spunea și mentorul meu de la Timișoara, noi suntem ultima redută. Am evitat chirurgia pentru că am simțit că nu-i de mine, cu toate că sunt foarte curios ce se întâmplă în sală în timpul unei operații, așa că am zis: terapie intensivă. În plus, cu această specializare și cu competențe de urgență, porțile îmi sunt deschise oriunde”, spune Rafael Mărgineanu.

A profesat doi ani în Irlanda și un an în Irak, o experiență despre care ar putea să scrie o carte. Spune că nu ar recomanda nimănui să meargă în Irak: „Este o experiență traumatizantă. Eu am fost într-o bază NATO, în perioada în care începeau să lupte cu ISIS, la 10 kilometri de baza noastră trăgeau noaptea cu mortiere și două săptămâni am stat cu ghiozdanul în spate, să evacuăm baza militară. Un pic de nebunie și inconștiență te îndeamnă să mergi”.

„Este o foarte mare problemă că oamenii ajung la noi, la ATI, în ultimul stadiu al bolii, când ajungi te lupți cu morile de vânt, nu știi ce să corectezi prima dată și e frustrant”, adaugă dr. Mărgineanu.

Rafael Mărgineanu a venit la spitalul din Hunedoara pentru că soția sa, deveancă, și-a dorit să rămână acasă. Noi nu putem decât să ne bucurăm pentru fiecare medic tânăr care alege să rămână în țară!

Dr. Casius Cârlan: Îmi place să fiu cât mai independent

Dr. Cârlan este devean și lucrează la Anestezie – Terapie Intensivă (A.T.I,) de 17 ani, iar până în 2002 a lucrat în București, la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”. A rămas în capitală după ce a terminat facultatea de medicină, dar din cauza unor probleme personale, s-a întors la Hunedoara în 2002.

În 2002 a lucrat ca medic de Urgență, iar ulterior a făcut rezidențiatul la Timișoara și așa a devenit, în 2012, specialist A.T.I. cu competențe de urgență. Dr. Cârlan are un băiat de 9 ani și spune că el l-a determinat să facă specializarea de A.T.I., pentru a-i asigura un trai mai bun. Nu a ales această specialitate pentru că i-ar plăcea adrenalina, cum este cazul majorității medicilor de pe A.T.I., ci pentru că îi place să se poată descurca în orice situație, cu orice mijloace – nu doar în medicină, ci chiar și pe vârful muntelui. „Îmi place să fiu cât mai independent”, spune dr. Cârlan.

Experiența din Urgență l-a ajutat foarte mult la A.T.I. și este de părere că orice medic ar trebui să facă doi-trei ani de medicină de urgență. Medicii tineri mergeau trei-patru ani la țară, unde trebuia să se descurce la nașteri, să scoată o măsea, să facă un pic de medicină de laborator, microchirurgie – să sutureze, să scoată un corp străin etc. Făceau câte puțin din fiecare cu ce aveau la îndemână. Astăzi, nici parafă nu ai la terminarea facultății, trebuie să faci o specializare.

Dr. Andrei Ersek:  Am avut parte de o primire fantastică în spitalul din Hunedoara

Dr. Andrei Ersek, medic specialist pneumolog, a venit în Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” la începutul acestui an. Este arădean și a făcut facultatea și rezidențiatul la Timișoara. „Este fantastic! Așa spital eu nu am întâlnit până acum. Știu că sună ca un clișeu, dar chiar este adevărat. Am avut parte de o primire fantastică în spitalul din Hunedoara”.

În primele săptămâni, medicul pneumolog Andrei Ersek vedea 5-6 pacienți zilnic, iar acum îi trec prin cabinet în jur de 15 pacienți în fiecare zi. Cele mai frecvente cazuri sunt astmul, BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), sindromul tusigen (tusea), dar în cabinetul medicului Ersek din policlinică se prezintă și bolnavi cu tuberculoză sau cancer.

Majoritatea pacienților cu BPOC sunt mari fumători (30 – 40 de pachete de țigări pe lună), dar are și mulți bolnavi care au lucrat în combinatele siderurgice din Hunedoara și Călan.

„Am ales medicina pentru că de mic am fost pasionat de biologie și cumva asta a fost direcția pe care am mers. Am ales pneumologia și îmi place la nebunie, iar asta se simte: pacienții mă solicită pentru consult, iar eu sunt foarte împlinit făcând ceea ce îmi place”.

Dr. Ersek nu crede în poveștile de tipul „bunicul a trăit 90 de ani și a fumat toată viața”: „Sigur, sunt cazuri. Nu spune nimeni că dacă fumezi vei păți ceva, dar există un risc mult mai mare de a păți ceva. Este vorba despre risc, despre șansă. Un fost fumător devine nefumător după aproximativ doi ani, dar există diverși factori care influențează refacerea plămânilor, cel mai important fiind vârsta, și este bine de știut că efectul nociv al fumatului perpetuează în timp”.

Ne dorim ca hunedorenii să aibă parte de cele mai bune servicii medicale

“Aici, la spitalul municipal din Hunedoara , se află o echipă de medici excepționali. Sunt specialiști cu experiență, dar și tineri bine pregătiți, profesioniști în domeniile lor de activitate. De aceea trebuie să ne arătăm aprecierea pentru dedicarea și implicarea de care dau dovadă în îngrijirea şi salvarea oamenilor, susține Radu Budae, managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”.

 

Maria Hogman