Meniu Principal

Ordonanța de urgență anti-speculă

Guvernul ia măsuri pentru sancționarea dură a majorărilor speculative de prețuri

Chiar dacă inflația este un fenomen global provocat de pandemie și de războiul din Ucraina, Guvernul acționează pentru a limita creșterile nejustificate de prețuri din partea unor comercianți care încearcă să profite pe seama cetățenilor. În contextul în care INS anunță o creștere a prețurilor de 13,8%.

  •  Amenzile aplicate pe cifra de afaceri a comercianților pot ajunge la milioane de lei, fiind în măsură să-i descurajeze pe agenții economici care practică prețuri speculative, fără o justificare economică obiectivă.
  • Prin această lege, statul își creează practic pârghiile de acțiune pentru a acționa împotriva comercianților vor să profite de actualul context economic dificil.
  • Creșterea inflației este un fenomen real, care se manifestă la nivel global, nu doar în România și în Europa. Dar peste acest fenomen se suprapune și conduita incorectă și speculativă a unor agenți economici care majorează prețurile finale fără să fi avut creșteri ale valorii materiilor prime sau la ofertele furnizorilor lor. Acest comportament abuziv este sancționat foarte dur de Ordonanța anti-speculă.
  • Textul Ordonanței s-a dezbătut ieri în primă lectură. Dacă va fi nevoie de clarificări ele se vor putea face până la adoptare, pe circuitul de avizare. De asemenea se vor mai putea face clarificări și la nivelul normelor de aplicare care vor fi definite prin hotărâre de guvern.
  • Principalele cauze ale inflației sunt însă de natură obiectivă, care nu țin de politicile aplicate la nivelul unui singur stat:
  • Efectele pandemiei care au afectat lanțurile de aprovizionare la nivel global. Inclusiv în prezent, carantina totală din Shanghai afectează puternic lanțurile de aprovizionare din întreaga lume.
  • Războiul din Ucraina care a creat deficite în aprovizionarea cu materiile prime care proveneau în mare parte din Ucraina și Federația Rusă (cereale, minereuri, țiței, , gaze, îngrășăminte etc.)
  • Criza energetică și a carburanților care se manifestă la nivel global și care determină creșteri de prețuri pe toate lanțurile de producție și de comerț.

Viorel Sălan – Deputat PSD