Meniu Principal

Nemulțumiri față de compensațiile mici acordate fermierilor

În ședința PSD au fost exprimate nemulțumiri față de compensațiile mici acordate fermierilor români. Cu toții ne-am fi dorit compensații mai mari. Dar nu a fost în discuție demiterea ministrului. Acesta s-a implicat, încă din septembrie 2022, în această chestiune. Datorită intervențiilor sale România a primit mai mult decât ar fi reieșit din algoritmul tehnic aplicat de Comisia Europeană. Trei dintre cele șase state care au solicitat compensații nu au primit niciun euro. Ministerul Agriculturii poate dubla compensațiile acordate de Comisia Europeană
ACTIVITATEA MINISTRULUI AGRICULTURII
o A avut 8 intervenții în reuniunile consiliului AGRIFISH pe acest subiect
o A transmis 5 scrisori către Comisarul european pe Agricultură și către Reprezentanța României la UE în care argumenta poziția României.
o A făcut documentări în teren la punctul de frontieră Galați cu privire la activitatea de control a ANSVSA
Algoritmul aplicat de Comisia Europeană pentru acordarea compensațiilor
o Pentru a se acorda compensații trebuia îndeplinită condiția ca la 31 decembrie 2022, stocurile înregistrate să fie mai mari cu 20% din media precedenților 5 ani. În viziunea CE acest lucru ar constitui dovada că fermierii nu au putut vinde producția lor din cauza cerealelor venite din Ucraina.
România nu s-a calificat la acest criteriu, dar ministrul Daea a convins Comisia să ia în calcul două particularități în cazul României:
1) Anul trecut a fost secetă și producția a fost mai mică, deci implicit și stocurile luate în calcul.
2) Mulți dintre fermierii români vând producția la momentul recoltării și nu își constituie stocuri.
o Important: Datele luate în considerare au fost de la institutele de statistică din fiecare stat – INS în cazul României (nu cele de la Ministerul Agriculturii privind producția).
o Bulgaria s-a calificat doar în cazul stocurilor la floarea soarelui, iar Polonia doar la cele privind floarea soarelui și porumbul. Niciunul dintre cele 6 state solicitante nu s-a calificat la grâu. Ungaria, Cehia și Slovacia nu au primit nimic.
De ce Bulgaria care nu are graniță directă cu Ucraina a primit mai mult decât România?
o Trebuie ținut cont că Ungaria care are graniță comună cu Ucraina nu a primit nimic.
o Bulgaria s-a încadrat, în cazul culturii de floarea soarelui, în algoritmul +20% stocuri față de media ultimilor 5 ani, aplicat de Comisia Europeană.
o România nu s-a încadrat la niciuna dintre culturi în acest algoritm. Au contat însă argumentele ministrului Agriculturii cu privire la particularitățile României.
Viorel Sălan, deputat PSD