Meniu Principal

Natalia Intotero s-a întâlnit cu reprezentanții cultelor religioase din județul Bihor

Ce bucurie să văd aproape toate cultele religioase la aceeași masă! M-am întâlnit astăzi la Oradea cu reprezentanții cultelor și m-am bucurat să aflu că astfel de întâlniri au loc aici mereu, că bisericile din județul Bihor au o colaborare veche și constantă, indiferent de cultul pe care îl reprezintă, pentru a face bine comunității.

 Mi-au vorbit despre proiectele pe care le desfășoară fiecare, chiar dacă din modestie și smerenie nu au obiceiul de a le face publice: cămine de bătrâni, grădinițe, centre pentru copii, dar și programe prin care se încurajează adopțiile sau sunt ajutate persoanele din comunități vulnerabile. Am discutat și despre greutățile cu care se confruntă: multă birocrație, legislația care se schimbă mult prea des și este interpretabilă, tergiversarea dosarelor în instanță care privesc situații particulare simple ale unor persoane vulnerabile.

I-am îndemnat pe reprezentanții cultelor să popularizeze programele de creditare guvernamentale 𝐒𝐭𝐮𝐝𝐞𝐧𝐭 𝐈𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭 și 𝐅𝐚𝐦𝐢𝐥𝐲 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭, dar și să facă parteneriate cu primăriile pentru a depune proiecte pentru accesarea de fonduri din PNRR în scopul deschiderii de centre de zi.

Îi mulțumesc Excelenței Sale László Böcskei, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Oradea Mare, pentru organizarea acestei întâlniri extrem de constructive și tuturor participanților pentru deschidere și sinceritate.

Mulțumesc de asemenea și colegilor parlamentari Ioan Mang, Rozália Biro și Szabo Ödön pentru invitație si implicare. Astăzi am dovedit încă odată că muncind împreună putem face schimbări notabile și să unim oameni care, deși la prima vedere sunt diferiți, au cu toții aceleași scopuri nobile.

După întâlnirea cu cultele religioase am intrat la întâmplare într-una dintre băncile din Oradea care oferă creditele guvernamentale Student Invest și Family Start, pentru a vedea la fata locului cum funcționează aceste programe. Recunosc că am fost dezamagită de atitudinea angajaților și de faptul că mi-au spus că nu mai au fonduri, deși încă nu au fost consumați toți banii disponibili alocați în acest sens. Fac pe aceasta cale un apel la seriozitate și sinceritate către băncile implicate în acest program.

Ziua s-a încheiat în Parohia Ortodoxă Paleu, unde am vizitat o minunată casă de tip familial. Aici, 11 copii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani sunt îngrijiți cu atenție și multă dragoste. Au zi de zi activități menite să îi pregătească pentru viață, iar părintele Vasile-Cosmin Popa, în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Oradea, DGASPC şi Consiliul Judeţean Bihor, se îngrijește ca tinerilor să nu le lipsească nimic. Ii felicit pe toți cei care se îngrijesc zi de zi pentru ca acești copii să aibă o viață bună într-o casă în care se simt ca și într-o familie.

Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse