Meniu Principal

Natalia Intotero: Legi pentru români

Vineri, 3 aprilie, în ședința online a Camerei Deputaților, am votat în favoarea unor proiecte legislative care prevăd măsuri esențiale.

Unele dintre ele vor avea un impact semnificativ în lunile următoare, pentru toți românii. Vă prezint mai jos rezumatul proiectelor adoptate în ședință și vă invit să citiți informațiile complete pe pagina oficială a Camerei Deputaților – www.cdep.ro.

Trebuie remarcată, totodată, poziția liberalilor. Deși toate proiectele de lege au fost adoptate, PNL a votat împotriva suspendării rambursării creditelor, precum și împotriva facilităților fiscale pentru cetățeni (punctele 1 și 2). Mai mult decât atât, PNL a anunțat că VA ATACA proiectele respective la Curtea Constituțională. Personal, nu înțeleg ce vor să dovedească prin respingerea acestor proiecte, care sunt atât de importante pentru cetățeni.

Românii trebuie ajutați să treacă peste această criză, din toate punctele de vedere!

  1. Proiectul de Lege pentru suspendarea rambursării creditelor
    Proiectul inițiat de PSD prevede suspendarea, la cerere, a tuturor obligaţiilor de plată către bănci în ceea ce priveşte creditele şi dobânzile aferente. Propunerea legislativă este aplicabilă companiilor şi persoanelor fizice.

2. Proiectul de Lege pentru acordarea unor facilități fiscale contribuabililor, persoane fizice și juridice
Proiectul vizează amânarea, la cererea contribuabilului, a plății utilităților, a plății CAS și a contribuției asiguratorii pentru muncă (fără dobânzi și penalități), toate pentru o perioadă de trei luni.

3. Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii şi pentru reglementarea unor măsuri de protecţie socială
Proiectul prevede acordarea unei îndemnizații de șomaj, plătită de stat pentru toți angajații trimiși în șomaj tehnic, în cuantum de 75% din salariu, pe toată perioada stării de urgență. Pentru a beneficia de îndemnizație, angajatorul trebuie să depună electronic cererea aferentă, iar firmele beneficiare nu pot face concedieri pe o perioadă de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.

4. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.248 din 28 octombrie 2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate
Proiectul prevede un pachet financiar de 100.000.000 lei pentru 100.000 copiii din familii defavorizate. Măsurile vizează stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, prin simplificarea procedurii de accesare a tichetelor pentru grădiniță.

5. Proiectul de Lege pentru modificarea Anexei a II-a a Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice
Proiectul prevede restabilirea unui cadru de normalitate și respectarea importanței muncii biochimiștilor, biologilor și chimiștilor din sistemul sanitar, prin asigurarea unui salariu corespunzător nivelului de pregătire și expertiză al acestora.