Meniu Principal

MINISTERUL AGRICULTURII: Unele dintre revendicările fermierilor nu au un temei real

În urma discuțiilor a reieșit că unele dintre revendicări nu au un temei real, iar altele intra în contradicție cu regulamentele Uniunii Europene.
1) În privința acordării la timp a subvențiilor, protestatarii au solicitat doar ca acestea să se acorde în continuare ca și până acum. Deci pe fond, nu a exista o revendicare în această privință. În fapt, guvernul le-a dat fermierilor subvenții în avans. 95% dintre fermier au primit deja subvenția de bază, iar termenul final este abia în luna mai.
2) Protestatarii nu au ridicat deloc problema prețului/accizelor la motorina pentru agricultură. În această privință, fermierii români beneficiază de maximum sprijinului pe care îl pot primi potrivit normelor europene (1,63 lei/litrul de motorină). În plus, Guvernul Ciolacu a acordat un sprijin suplimentar de 2 lei pe litrul de motorină pentru jumătate din cantitatea de motorină folosită de fermierii din sectorul vegetal. Practic, o parte importantă a fermierilor au primit de la guvern 3,63 de lei/ litrul de motorină folosit în agricultură, ceea ce înseamnă jumătate din prețul carburantului.
3) Referitor la solicitarea unor variante avantajoase de creditare, ministrul le-a comunicat protestatarilor că au deja una dintre cele mai avantajoase scheme: pot lua credite garantate de stat de la bănci (CEC și altele) în valoare de 5 ori subvenția, pe baza unei simple adeverințe de la APIA. De asemenea, există în transparență decizională atât o nouă formă de sprijin – creditul fermierului – precum și un act normativ care va permite suspendarea obligațiilor la plată în cazul fermierilor care se confruntă cu mari probleme din cauza secetei.
4) În privința solicitării ca România să nu mai importe cereale din Ucraina, ministrul i-a informat pe protestatari că, de luni bune, respectiv de la acordul cu Ucraina din 12 octombrie, „nu a mai intrat niciun bob” de cereale ucrainene în România, iar la Ministerul Agriculturii nu s-a depus până în prezent nicio licență de import, cum e prevăzut în acordul încheiat cu Ucraina.
5) Referitor la solicitarea diminuării sau eliminării controalelor APIA, ministrul le-a explicat protestatarilor că aceste controale sunt obligatorii pentru a putea obține banii europene. Toți fermierii din Uniunea Europeană sunt controlați cu privire la utilizarea corespunzătoare a fondurilor europene. Același lucru e valabil și în privința controalelor vamale.
6) Singura revendicare rămasă în discuție este reglementarea unei definiții a fermierului. Ministrul și-a manifestat toată deschiderea să țină cont de propunerile fermierilor atunci când vor fi formulate.
Viorel Sălan, deputat PSD