Meniu Principal

INCREDIBIL! Coaliția Anti-Simeria vrea să blocheze demararea lucrărilor de modernizare a Bulevardului 1 Decembrie și a sensului giratoriu

Demararea lucrărilor ce vizează construcția sensului giratoriu și modernizarea bulevardului 1 Decembrie a fost blocată de consilierii locali. Consilierii locali au respins propunerea primarului Iulius Bedea, ca orașul Simeria să contribuie cu suma de 200.000 de euro la un proiect de trei milioane de euro. Practic, fără această contribuție, solicitată de constructor, care a transmis comisiei de licitație că lucrarea este subevaluată cu 200.000 de euro, lucrările nu pot demara. Degeaba le-a explicat primarul Iulius Bedea că prețurile au crescut față de acum doi ani când a fost evaluată lucrarea și că asta se întâmplă în toate primăriile, coaliția Anti-Simeria n-a vrut să țină cont de nimic. Nu vor și pace! Pentru a evita această situație, primarul Iulius Bedea și-a retras proiectul de pe ordinea de zi în încercarea de a reveni cu proiectul în fața consilierilor locali, iar aceștia să-l aprobe. Fără votul consilierilor locali acest proiect nu poate demara! Practic, din nou coaliția Anti-Simeria face tot posibilul să blocheze proiectele pentru Simeria.

Discuțiile care au avut loc la începutul dezbaterii acestui proiect(stenogramă):

Consilierul local, Glăvu: Referitor la subiectul acesta vreau să mă lămurească și pe mine cineva

Primar: Vă rog, vă răspund cu mare drag

Glăvu: Cei 200.000 de euro depășesc suma prevăzută în caietul de sarcini? Cum se poate face lucru fără modificarea indicatorilor și fără acordul Consiliului Local?

Primar: Doamna Glăvu, haideți să vă spun exact care sunt pașii. Deci, suntem în situația în care Comisia de Evaluare ne spune foarte clar că pentru a putea semna contractul de execuție lucrări, să dăm drumul la această investiție în luna martie, trebuie să contribuim cu 200.000 de euro la cei trei milioane de euro pe care i-am obținut ca finanțare. Avem acești bani din excedent! M-am consultat și cu cei de la MInisterul Dezvoltării Regionale și vă spun care sunt demersurile. Pașii sunt foarte simpli, pentru că nu doar orașul Simeria a fost pus în această situație, sunt mai multe primării care se confruntă cu astfel de probleme. Studiul de fezabilitate a fost făcut în anul 2022, iar în acești doi ani prețurile au crescut! Procedura este următoarea: Va trebui să primesc de la proiectant un deviz actualizat cu noua sumă. După ce voi primi acest deviz am să vin către dumneavoastră cu un Proiect de Hotărâre de modificare a indicatorilor, de modificare a devizului, deci cu acești 200.000 de euro în plus. În urma acestei Hotărâri, dacă dumneavostră veți fi de acord să dăm drumul la lucrări, voi transmite Ministerului Dezvoltării Regionale și voi semna un act adițional la contractul de finanțare prin care contribuim și noi cu 200.000 de euro la cele trei milioane de euro pe care i-am primit deja, gratis. Acesta este parcursul. Nimic, mai mult!

Consilierul local, Andrei Graur: Putem să dicutăm la o dată ulterioară?

Primar: Am vrut doar să vă spun că nu am putut acum să îi pun din excedent, proiectul vi l-am transmis ieri, iar eu, doar astăzi am aflat că mai trebuie să punem și noi 200.000 de euro.