Meniu Principal

Ilie Toma: Solicitările operatorilor economici din domeniul construcţiilor de drumuri

Deputatul Ilie Toma a prezentat un memoriu referitor la problemele cu care se confruntă operatorii economici din domeniul construcţiilor de drumuri din judeţul Hunedoara

În cadrul întâlnirilor cu operatorii economici din domeniul construcţiilor de drumuri, şi nu numai, din judeţul Hunedoara, mi-a fost înaintat un Memoriu referitor la problemele cu care se confruntă, precum şi propuneri pentru soluţionarea acestora. Problemele şi propunerile semnalate în Memoriu se referă la:

Fluctuaţia preţurilor la materiale şi majorarea succesivă a salariilor

În majoritatea cazurilor fiind vorba de creşteri de preţuri şi creşteri de salarii, fiind necesar un cadru legislativ care să permită actualizarea preţurilor contractelor de lucrări, astfel încât să se elimine paradoxul de a încasa sume mai mici de la beneficiari decât cele plătite efectiv pe materiale şi salarii.

 Modificarea OUG 114/2018 şi anume:

Completarea codurilor CAEN de la art. 66, lit. a) cu cel puţin următoarele coduri specifice activităţii de construcţii, fără de care acordarea facilităţilor fiscale este problematică:

-8129- Alte activităţi de curăţenie (deszăpezire) – activitate care asigură continuitatea încadrării personalului activ şi pentru sezonul de iarnă, majorând astfel numărul contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată din domeniu.

-2399 – Fabricarea altor produse minerale nemetalice (fabricarea mixturilor asfaltice) – de vreme ce alte produse similare (fabricarea de balast, pietriş, beton) sunt cuprinse.

Reducerea plafonului maxim pentru care se acordă facilităţile fiscale stabilit la art. 66, lit. c) de la 30 000 lei la 10 000 lei – considerând că peste această sumă măsura nu se mai adresează celor pentru care a fost concepută, respectiv forţei de muncă cu risc ridicat de migrare şi diferenţa rezultată din reducere să fie alocată pentru o măsură similară din alt domeniu lipsit de forţă de muncă din cauza migraţiei.

Anularea Instrucţiunii nr. 1/2019, care a introdus ambiguităţi şi disfuncţionalităţi în relaţiile comerciale dintre beneficiar şi antrepenor. Prevederile pozitive ale Instrucţiunii ANAP nr. 2/2018, privind ajustarea preţului la contractele de achiziţie publică /sectorială, sunt anulate de Instrucţiunea 1 /2019.

Permiterea cesiunii de creanţe

Din cauza problemelor descrise mai sus, societăţile care activează în acest domeniu sunt încadrate la categoria cu risc maxim pentru creditare de către instituţiile bancare. Pentru a diminua nevoia de creditare şi pentru buna desfăşurare  a lucrărilor contractate propunem permiterea cesiunilor de creanţe. Acest mijloc asigură garanţia unei bune relaţii antrepenor – subantreprenor- furnizor.

Lipsa luării unor măsuri care să stabilească clar, fără drept de echivoc, cadrul legal şi modalităţile concrete de aplicare, va genera:

-contracte nefinalizate sau lucrări de proastă calitate. Blocarea contractelor sau anularea lor va genera întârzieri  mari de recontractare, la preţuri mărite;

-societăţi comerciale slab dezvoltate , fără dotare tehnică în mod corespunzător şi fără forţă de muncă calificată şi bine plătită;

-incapacitatea de a suporta financiar perfecţionarea forţei de muncă;

-reducerea numărului de locuri de muncă şi migraţia forţei de muncă deja calificată;

-creşterea numărului de intrări în insolvenţă a firmelor viabile şi eligibile, precum şi creşterea numărului de litigii de pe rolul Instanţelor de Judecată, ceea ce va aduce prejudicii Bugetului de stat;

-scăderea concurenţei din cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică sau chiar de lipsa ofertanţilor – numărul lucrărilor licitate la care nu participă nici un ofertant este în creştere.

În acelaşi Memoriu se arată că, prin introducerea măsurilor solicitate, se asigură o predictibilitate a profiturilor din acest domeniu, fapt care duce la creşterea încasărilor la Bugetul de Stat din impozitul pe profit, precum şi la posibilitatea introducerii ulterioare a unui impozit forfetar pe cifra de afaceri, mult mai mare decât încasarea actuală.

Maria Hogman

 



(Stirea urmatoare) »