Meniu Principal

Cum faci să dispară 70 de milioane de euro în șase luni?

Sunt banii pe care Guvernul să pregătește să-i “pompeze” în Complexul Energetic Valea Jiului(CEVJ), pentru o perioadă de funcționare de șase luni.

Ce s-a schimbat la CEH în ultimile luni?

Nimic, doar că nu-i mai spune CEH îi spune CEVJ. Tot la capitolul schimbări se poate menționa rotirea cadrelor PNL la conducerea complexului energetic. În rest, aceiași Mărie, dar cu altă pălărie. Aceiași gaură neagră care nu are nicio relevanță în economia Văii Jiului. Din contră, sunt bani irosiți care ar fi putut fi folosiți în investiții care să conteze pentru toți locuitorii Văii Jiului. Totul, după cum ne transmite și ministrul Energiei Sebastian Burduja, pentru cei 2.000 de mineri care de fapt nu sunt 2.000 pentru că nu știm câți dintre acești angajați ai CEVJ intră în mină și câți dintre ei, “freacă menta” prin birouri.

Burduja are în plan să reducă capacitatea de producere a energiei electrice pe bază de huilă la o companie care nu produce aproape deloc energie electrică

 Termocentrala de la Paroșeni funcționează cinci zile pe lună. De ochii lumii cum ar veni, adică să nu zică lumea că nu se muncește la complex. Perspective de viitor nu sunt, deși liderul de sindicat Darius Câmpean mai vrea 300 de angajări ca să meargă treaba. Adică încă 300 de salarii plătite de stat, din banii fraierilor plătitori de taxe și impozite.

O chestiune care ar veni pe contrasens în raport cu declarația ministrului, Sebastian Burduja care ne spune că vrea să reducă capacitatea termocentralei de producere a energie pe bază de cărbune. Ce ar mai fi de redus la o termocentrală care oricum nu produce energie, asta probabil o știe doar ministrul.

Din toată această poveste cu grija față de cei 2.000 de angajați ai CEVJ, răzbate din partea politicienilor, o bătaie de joc la adresa celor care nu lucrează la acest complex și care totuși supraviețuiesc într-un fel sau altul.

Complexul Energetic Hunedoara a acumulat în perioada existenței sale ca entitate economică peste 1,5 miliarde de lei datorii la stat. La aceste datorii se mai pot adăuga și zecile de milioane de euro acordate ca subvenții sub formă de ajutoare de stat.