Meniu Principal

Contractarea testelor de salivă se va realiza treptat

Testele de salivă nu au fost distribuite nici până acum către școli, momentan fiind semnate doar 4 contracte de distribuire între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și furnizorii care au câștigat licitația prin negociere directă, organizată de Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC).

Din cele 4 contracte, doar unul, pentru primul lot, are depusă și garanția de bună executare, moment din care firma are la dispoziție maximum 5 zile pentru a distribui testele în școli, iar în prezent toți furnizorii sunt în termen.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului de Interne a transmis o informare de presă în care scrie că „primele firme au raportat întârzieri în ceea ce privește  livrarea acestor produse”.

„Până în acest moment, la nivelul IGSU au fost deja semnate 4 contracte subsecvente pentru furnizarea de astfel de produse, urmând ca sosirea acestor dispozitive să se facă etapizat, în perioada imediat următoare”, se precizează în comunicatul DSU.

Reprezentanții departamentului condus de secretarul de stat Raed Arafat mai spun: „Totodată, contractarea testelor de salivă se va realiza treptat, în funcție de utilizarea și consumul acestora în unitățile de învățământ. Din punct de vedere logistic, testele de salivă, odată ajunse se vor distribui în cel mai scurt timp inspectoratelor școlare, pentru ca mai apoi acestea, pe baza metodologiei realizate de Ministerul Sănătății să fie distribuite în unitățile de învățământ din țară”.

Potrivit documentului de atribuire prin negociere directă publicat de ONAC, „Termenul de livrare ofertat va curge de la data intrării în vigoare a contractului subsecvent, respectiv de la data constituirii garanției de bună execuție”. Contractul subsecvent este contractul semnat cu IGSU, după câștigarea licitației.

Există posibilitatea ca elevii să se testeze și acasă, cu ajutorul părinților. Decizia va fi luată de fiecare școală sau grădiniță în parte. Această veste nu a fost primită însă cu brațele deshise de către adulți, care nu sunt siguri de procedură. Mai exact, nu știu exact cum se administrează aceste teste.

Autoritățile susțin că astfel de testări pot fi făcute chiar de către copii, cu o minimă instruire și supraveghere, pentru că în realitate, testul de salivă nu este  deloc complicat. Chiar și un elev de clasă primară și-l poate face singur. Important este ca înainte un adult să îi arate pașii. Iată cât de ușor este să se testeze singuri: