Meniu Principal

BIBILOTECA JUDEȚEANĂ DEVA: Lansare de carte-„„Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 13 iunie 2024, ora 1700, la Sala de Lectură, un eveniment cultural cu totul special care, cu siguranță, va stârni emoții și aduceri aminte. Va fi prezentat și lansat volumul omagial intitulat „Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță”. Dedicat creatorului și animatorului îndrăgitei trupe Song, Ioan Luchian Mihalea, prezență artistică plină de prospețime în anii 1970-80, volumul este realizat de doamna Luminița Velciu, avocată, realizatoare de emisiuni tv, fostă membră a grupului Song.

Cei care acum au ajuns la anii deplinei maturități își vor aduce aminte de atâtea și atâtea momente în care grupul coral SONG ne purta pe aripile muzicii românești și universale sub conducerea entuziastă, luminoasă și exuberantă a celui care, pentru cei care l-au iubit, a fost și va rămâne Oanță. În amintirea multora mai persistă numeroasele momente muzicale în care tineri și tinere cântau cu o plăcere contagioasă melodii cunoscute, cu talent și cu dorința vădită de a oferi bucurie spectatorilor din sală sau din fața televizoarelor.

Această carte, la care Luminița Velciu a trudit cu acribia și perseverența unui bijutier, cu grija de a nu lăsa nimic ne spus, recompune imaginea plină de vitalitate a lui Ioan Luchian Mihalea prin intermediul cuvintelor a peste o sută de persoane care l-au cunoscut, membri sau nu ai grupului SONG, adevărat fenomen muzical din România acelor vremuri deloc ușoare. De aceea, această formație, în frunte cu animatorul ei, a fost o oază de bucurie, o gură de aer proaspăt în acele vremuri.

Cartea spune în detaliu povestea grupului SONG dar, așa cum aflăm din paginile ei, „SONG-ul are tot atâtea povești câte persoane i-au trecut pragul în două decenii. Și este al fiecăruia dintre acești povestitori. Dar părintele SONG-ului este unul singur, Ioan Luchian Mihalea, și, din păcate, el are o singură poveste …irepetabilă și cu final neașteptat.” Într-adevăr, acel final trist și nedrept, mult prea timpuriu, a îndurerat o țară întreagă, dar mai ales a frânt sufletele celor care l-au cunoscut și l-au iubit pe Ioan Luchian Mihalea, neuitatul Oanță.

Oricine va dori, acum sau peste ani, să știe ce a fost acest adevărat fenomen cultural numit SONG, nu va putea ocoli cartea excepțională, emoționantă și pe deplin lămuritoare pe care ne-a dăruit-o doamna Luminița Velciu.

Cu deosebită considerație, Manager,

Ioan Sebastian Bara