Viorel Sălan: Record privind creșterea numărului de salariați și a salariilor
Creșterea salariilor și creșterea numărului de salariați, realizate anul trecut de guvernul condus de PSD, reprezintă cele mai sănătoase surse pentru creșterea pensiilor. Recordul de salariați înregistrat de români și depășirea pragului de 1.000 de euro la salariul mediu net au generat contribuții suplimentare la bugetul de pensii, care pot asigura astfel resursele necesare pentru cele două majorări de pensii care au loc în acest an. Este o lecție de economie pentru cei care anul trecut acuzau PSD că a prevăzut banii necesari pentru aplicarea noii Legi a pensiilor, cu cele două majorări din 2024.
o Datele statistice arată că a fost corectă abordarea PSD de a asigura creșterea pensiilor prin creșterea salariilor și prin reducerea șomajului.
o Astfel ÎN 2023, NUMĂRUL MEDIU DE CONTRACTE DE MUNCĂ A FOST CU APROAPE 1 MILION MAI MULT FAȚĂ DE ANUL 2022, CEEA CE ÎNSEAMNĂ CĂ MAI MULTE CONTRIBUȚII SOCIALE PLĂTITE PENTRU PENSIONARI ȘI PENTRU SISTEMUL DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE.
o TOT ÎN 2023, NUMĂRUL MEDIU DE ANGAJAȚI A FOST CU PESTE 600.000 DE PERSOANE ÎN PLUS FAȚĂ DE ANUL PRECEDENT, AJUNGÂND LA NIVELUL RECORD DE 5,75 DE MILIOANE DE SALARIAȚI (DE LA 5,12 MILIOANE ÎN 2022). FIECARE ANGAJAT ÎN PLUS ÎNSEAMNĂ RESURSE SUPLIMENTARE PENTRU SUSȚINEREA SISTEMULUI DE PENSII.
o La finalul anului 2023, INS confirma atingerea, cu un an mai devreme, a obiectivului guvernării PSD de a aduce salariul mediu net la 1.000 de euro. ÎN DECEMBRIE, SALARIUL MEDIU NET A AJUNS LA 5.079 DE LEI, ÎN CREȘTERE CU 15,5% FAȚĂ DE DECEMBRIE 2022.
o Creșterea acestor trei indicatori au produs efecte benefice asupra bugetului de pensii. În luna ianuarie 2024 veniturile din contribuții au fost cu peste un sfert mai mari (+25,7%) decât în aceeași lună a anului trecut. Mai simplu spus, au adus mai mulți bani pentru bugetul de pensii.
o Cel mai important aspecte că majorarea salariilor și creșterea numărului de salariați reprezintă surse sănătoase pentru creșterea pensiilor, care asigură sustenabilitatea pe termen lung a sistemului public de pensii.
CUM S-AU OBȚINUT CELE DOUĂ RECORDURI?
1) Investiții publice. Creșterea semnificativă a investițiilor publice a angrenat întreaga economie. A crescut necesarul de angajați care să pună în operă proiectele de investiții și a generat dezvoltarea pe orizontală a furnizorilor care livrat materialele, produsele sau serviciile necesare investițiilor.
2) Schemele ajutor de stat au stimulat investițiile din zona privată. Condițiile de bază pentru accesarea acestor ajutoare de stat de către investitorii privați au fost de a crea noi locuri de muncă și de a plăti salarii decente noilor angajați.
3) Măsuri pentru prevenirea pierderii locurilor de muncă – în această privință plafonarea prețurilor la energie inclusiv pentru agenții economici a salvat aceste afaceri și locurile de muncă asociate lor.
« Biblioteca Județeană: Minibibiloteci în aer liber (Stirea anterioara)
(Stirea urmatoare) Înscrieri la preselecţia Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală a Cântecului Popular Românesc „Drăgan Muntean” »