Meniu Principal

Florin Oancea: Dacă nu închidem șantierele până în iunie 2024, pierdem 150 de milioane de euro!

Invitat la postul local de televiziune Antena 3 Deva, primarul municipiului Deva a tras un semnal de alarmă cu privire la modul în care a fost construit bugetul național pentru anul 2024. Florin Oancea speră ca ministrul Finanțelor să găsească o soluție prin care municipiului Deva să-i fie returnați înapoi banii care, prin noua formulă de calcul, au fost direcționați către bugetul național.

“Pe legea bugetului 2024, municipiul Deva nu mai beneficiază de venituri ce proveneau din impozitele pe jocuri de noroc, dividende și cei mai important din impozitul pe pensii. Din această cauză, dacă ne raportăm la 2023, în acest an bugetul municipiului Deva este mai mic cu aproximativ 21 de milioane de euro. Din păcate, fără să fim anunțați acești bani au fost transferați din bugetul local către bugetul național”, a declarat Florin Oancea.

Florin Oancea: Avem mari probleme pe partea de dezvoltare

“Suntem puși în situația în care pe cheltuieli de funcționare unde nu am avut niciodată nicio problemă, prin diminuarea cotelor, fără să ne consulte, ne-au pus în fața unui fapt împlinit. Avem probleme și cu cheltuielile de finanțare, dar aici cred că ne descurcăm, însă avem mari probleme cu partea de dezvoltare. Avem proiecte europene, pentru care am muncit cu trei patru ani în urmă ca să ajungem în stadiul acesta, obiective de investiții finalizate în proporție de 80-90 la sută. Cum finalizăm aceste obiective de investiții? Vorbim de proiecte europene unde trebuie să punem diferența din bugetul local, deoarece finanțarea nu este asigurată în proporție de 100 la sută”, a concluzionat primarul municipiului Deva.

Florin Oancea: Prețurile au crescut exponențial! Guvernul să-și respecte obligația de a plăti aceste majorări

“ În ultimii doi ani prețurile au crescut exponențial. Și aici, onor, Guvernul României, trebuie să o spun pe față, prin lege și-a asumat  acele ajustări pentru a corela prețurile de la nivelul licitației cu prețul actual. Prin lege, Guvernul și-a asumat obligația să plătească acele majorări. La nivel local, am fost chibzuiți și avem un excedent. Astfel că am plătit aceste diferențe de preț, pentru a nu bloca investițiile și am așteptat să ne fie repartizate aceste compensări de la Guvern. Nu a venit niciun leu! Acest lucru ne îngreunează destul de mult continuarea investițiilor”, a spus Florin Oancea.

Florin Oancea: L-am notificat pe ministrul Finanțelor

Când a venit macheta de la Finanțe Deva pe județ, cu sumele pe care le vom primi în acest an, raportat la 2023, am constatat că fondurile repartizate de la Guvern erau la nivelul anului 2019. Păi, în 2019 lucram la schema de finanțare, semnând contracte. Nu avem atâtea lucrări în execuție! (…)

L-am notificat pe ministrul finanțelor, domnul Boloș și i-am prezentat situația reală. Le-am cerut guvernanților, în special ministrului de Finanțe să găsească rapid o soluție. Avem bugetul depus în dezbatere publică, trebuie aprobat în luna februarie și nu pot să-l aprob în această formulă pentru că din veniturile pe care le avem nu putem acoperi cheltuielile (…) Am cerut ca în această săptămână să fie alocate municipiului Deva, măsuri compensatorii. Eu nu pot să-mi bat joc de deveni și de investițiile pe care le avem în derulare! Dacă nu-mi închid șantierele până în iunie 2024, toate fondurile europene pe care le-am accesat, lucrările fiind executate în proporție de 80 -90 la sută, trebuie să dăm banii înapoi. Aproximativ 150 de milioane de euro! Bugetul Devei, nu este de 150 de milioane de euro. Băgăm orașul în faliment! Noi n-am cerut mai mulți bani de la Guvern. Am cerut cât ni se cuvine! Atât ministrul Finanțelor cât și președintele Senatului, domnul Nicolae Ciucă m-au asigurat că vor găsi o formulă. Este o situație dramatică care trebuie rezolvată “ a concluzionat, Oancea.