Vot final privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei
A fost adoptat prin vot final și Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.23/2020 privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri pentru protejarea acestora (PL-x 321/2023).
Au fost 234 de voturi ‘”pentru”, 4 – împotrivă și 43 de abțineri.
În intervenția pe care am avut-o pentru prezentarea propunerii, mi-am exprimat dorința că această inițiativă legislativă să reprezinte etapa finală a unui drum anevoios, început în urmă cu 11 ani, când prin Hotărâre de Guvern, cetatea dacică de la Sarmizegetusa Regia a trecut în administrarea Consiliului Județean Hunedoara.
Am reamintit că, în 2020, în calitate de inițiator principal alături de colegii mei parlamentari PSD de Hunedoara am promovat Legea nr. 23 prin care cetățile dacice din Munții Orăştiei, Costești – Cetățuie, Costești – Blidaru, Luncani – Piatra Roșie, Bănița – județul Hunedoara, incluzând și Cetatea dacică de la Căpâlna, județul Alba, au trecut în proprietatea consiliilor județene Hunedoara și Alba.
Am explicat că prin inițiativa pe care o promovăm în momentul de față, avem în vedere două aspecte. Cu toate că am vizat prin Legea nr. 23/2020 toate cetățile dacice din Munții Orăştiei, respectiv cele șase, printr-o eroare Sarmizegetusa Regia a rămas în administrarea Consiliului Județean și nu în proprietate așa cum sunt celelalte cetăți. Totodată pe parcursul preluării cetăților și terenurilor aferente în baza Legii nr. 23/2020 au apărut unele aspecte dat fiind cadrul juridic normativ invocat de către instituțiile în drept, și ca atare a trebuit să îndreptăm o eroare indicând Legea nr. 33/1994 și nu legea 255/2010.
Am dorit să scot în evidență faptul că în momentul de față Consiliul Județean Hunedoara are în derulare șase proiecte pe fonduri europene pentru cetățile dacice din munții Orăştiei, dintre care două sunt pentru cetatea de la Sarmizegetusa Regia.
Nu în ultimul rând, așa cum am scos în evidență și colegilor mei membrii ai Comisiei parlamentare comune UNESCO, trebuie spus că Sarmizegetusa Regia reprezintă un tezaur unic al nostru, al românilor. Este istoria noastră și ca atare se impune să o lăsăm intactă generațiilor care vin după noi.
« S.P.I.G.M. Deva vă informează (Stirea anterioara)
(Stirea urmatoare) 34 de milioane de euro, fonduri europene pentru fermierii români »