Meniu Principal

Winkler: Pregătirea aplicării noii Politici Agricole Comune în România

După un proces îndelungat de negociere care s-a întins pe durata a nu mai puțin de 3 ani, Parlamentul European a adoptat la Strasbourg noua PoliticăAgricolăComună a Uniunii Europene. Am votat pachetul legislativ deoarece acesta sprijină fermele familiale, iar acest lucru constituie un deziderat important al UDMR

Noua politică agricolă europeană recunoaște rolul fundamental al fermei familiale care devine astfel principalul pilon al sustenabilității. Prin prevederile sale, noua Politică Agricolă Comună recunoaște rolul triplu al fermei familiale: rolul economic, cel ecologic și cel social. Până la sfârșitul anului 2022 ne aflăm în perioada de tranziție, iar noua Politică Agricolă Comună va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Politica Agricolă Comună așa cum a fost ea votată în Parlamentul European nu este completă încă, reglementările europene adoptate urmează să fie întregite de planurile naționale strategice ale tuturor statelor membre. Acestea au rolul de a implementa obiectivele europene cu cele mai potrivite instrumente care să reflecte caracteristicile specifice fiecărui stat membru. Planul Național Strategic al României trebuie să reducă birocrația și să pună în prim-plan creșterea competitivității fermelor familiale. De asemenea, va trebui să urmărească revitalizarea comunităților rurale din România. Politica Agricolă Comună asigură României resurse de circa 22 de miliarde de euro din care 14 miliarde pentru plățile directe și peste 7 miliarde pentru proiectele de dezvoltare rurală.

Noua politică europeană aduce numeroase noutăți printre care sprijinul mai mare pentru tinerii fermieri, deosebit de important în cazul României aflată în plin proces de schimbare a generațiilor. O altă noutate este obligativitatea redistribuirii a minimum 10% din plățile directe către fermele mici și mijlocii. Iar o a treia noutate este dimensiunea socială a Politicii Agricole Comune concretizată prin condiționalitatea respectării drepturilor personalului angajat. Beneficiarii de fonduri europene vor trebui să elimine munca la negru și să respecte legislația muncii.

Anul 2022 este crucial pentru pregătirea aplicării noii Politici Agricole Comune în România. Guvernul împreună cu partenerii sociali va trebui să elaboreze un Plan Național Strategic eficient și adaptat nevoilor concrete, iar fermierii vor trebui informați în legătură cu noile cerințe, în special cele legate de mediu și de climă.

Iuliu Winkler

Deputat european

EPP Group in the European Parliament