Meniu Principal

Viziunea PSD asupra reformării sistemului fiscal din România

Solidaritatea și echitatea socială sunt principiile care stau la baza viziunii PSD asupra reformării sistemului fiscal din România.

Mai ales în acest context economic dificil este necesar ca cei vulnerabili să fie protejați, iar cei mai înstăriți să fie solidari cu restul societății. De asemenea, un obiectiv important al reformei fiscale este de a asigura finanțarea măsurilor de stimulare economică, care să asigure dezvoltarea țării și creșterea nivelului de trai. Nu propunem o reformă fiscală doar din perspectiva colectării de taxe la buget. Reforma fiscală are ca principal obiectiv dezvoltarea economică și echitatea socială. mRomânia este a doua țară cu cele mai mari decalaje sociale din Uniunea Europeană (doar Bulgaria ne depășește), iar acest lucru are ca principală cauză modelul fiscal care îi avantajează pe cei întăriți să devină și mai bogați, iar pe cei vulnerabili să devină și mai săraci.

În România este cel mai mare decalaj din UE între veniturile totale ale primilor 20% cei mai bogați cetățeni și cele ale ultimilor 20% cei mai săraci cetățeni. Raportul dintre veniturile celor mai bogați și ale celor mai săraci este 7,21, comparativ cu media UE de 5,06. Doar Bulgaria ne depășea 8,51 ( conform datelor Eurostat valabile în 2020).

De aceea, în fața inflației globale, a crizei energetice europene și problemelor economice generate de războiul din Ucraina, trebuie să asigurăm mai multă solidaritatea în societate, iar acest lucru poate fi realizat prin reformarea sistemul fiscal.

Este necesar în același timp ca noul sistem fiscal să asigure resurse sigure și predictibile pentru susținerea investițiilor publice și pentru stimularea economiei naționale, care să conducă la dezvoltarea economică pe termen lung și la o îmbunătățire a condițiilor de trai din România.

Deputat PSD – Viorel Sălan