Meniu Principal

Vizită în Republica Populară Chineză

Deputatul Iulius Firczak, președintele  Uniunii Culturale a Rutenilor din România , a făcut parte din delegația  Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților care a vizitat China

 

În anul 2019 aniversăm 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte și 15 ani de la stabilirea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare dintre România și China. O delegație a Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților  a efectuat, în a doua parte a lunii octombrie, o vizită în Republica Populară Chineză.

 

Reprezentanții companiei Huawei și-au exprimat intenția de a-și extinde investițiile din România

La invitația Comisiei pentru Afaceri Bugetare a Comitetului Permanent al Adunării Naționale Populare a Republicii Populare Chineze, delegația română a efectuat o vizită în China. Delegația Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a fost condusă de deputat Sorin Lazăr, Președintele Comisiei și compusă din deputat Iulius Marian Firczak, deputat Cosette-Paula Chichirău și deputat Erdei Doloczki Istvan, membri ai Comisiei.

 Activitățile desfășurate pe parcursul acestor zile au inclus o vizită la Centrul de Expoziții Huawei, companie ai cărei reprezentanți și-au exprimat intenția de a-și extinde investițiile din România, o întâlnire cu E.S. domnul Chen Zhu, Vicepreședinte al Comitetului Permanent al Adunării Naționale Populare, o întrevedere cu domnul Shi Yaobin, Președintele Comisiei de lucru pentru buget al Comitetului Permanent al ANP, o întâlnire cu domnul Guo Dawei, Vicepreședinte al Adunării Populare din Regiunea Shaan’xi și o întrevedere cu domnul Cai Wei, Vicepreședinte al Comitetului Permanent al Adunării Poporului din Shanghai.

Noi oportunități de cooperare între România și Republica Populară Chineză

Membrii delegației fac parte din principalele partide politice ale guvernului și opoziției române, ceea ce arată importanța pe care toate partidele o acordă dezvoltării relațiilor chino-române.

În cadrul acestor activități, delegația română și oficialitățile din Republica Populară Chineză au subliniat, între altele, bunele relații care domnesc între părțile română și chineză și perspectivele acestora pentru viitor, căutând, totodată, să identifice noi oportunități de cooperare între România și Republica Populară Chineză, în special în domeniul economic.

 Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu delegația Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților din România

În ajunul plecării în China a delegației Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților din România, Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu membrii comisiei, inclusiv cu Președintele acesteia, Sorin Lazăr, la Ambasada Chinei în România. La eveniment a participat și consilierul Ambasadei Chinei, dl Zhao Lei.

Ambasadorul Jiang a subliniat că schimburile dintre parlamentele și comisiile profesionale ale celor două țări sunt o parte importantă a relațiilor bilaterale și speră ca schimburile și cooperarea dintre organele legislative ale celor două țări să poată oferi un sprijin legal puternic pentru relațiile bilaterale.

Președintele Lazăr și membrii delegației au declarat că anul acesta este un an special pentru relațiile dintre România și China, fiind o onoare să viziteze China în acest moment important. Consolidarea și aprofundarea relațiilor de prietenie și de cooperare bilaterale dintre cele două parlamente sunt consensul și aspirația tuturor partidelor. România va continua să dezvolte ferm relații de prietenie și cooperare pragmatică cu China și să aprofundeze cooperarea bilaterală în diverse domenii precum finanțarea, construcția infrastructurii și altele.

 

Maria Hogman