Meniu Principal

Viorel Sălan: Sarmizegetusa Regia, lăsată de izbeliște

Misiunea de jandarmi de la Sarmizegetusa a fost retrasă

 

 

Inspectoratul General al Jandarmeriei a lăsat de izbelişte situl UNESCO Sarmizegetusa Regia şi a decis să nu mai asigure ordinea şi liniştea publică la acest monument unic deşi există o lege cu prevederi clare în acest sens.

 

Trebuie să adaug că paza şi protecţia acestui monument istoric de valoare inestimabilă a fost o preocupare constantă pentru mine încă înainte de a deveni senator.

Fac precizarea că, în perioada în care am fost comandant al jandarmilor de la Hunedoara, la propunerea mea a fost înfiinţat postul de jandarmi montani care executa misiuni acolo cu o prezenţă de 24 de ore din 24.

Însă, începând din luna martie a acestui an, efectivele de jandarmi nu au mai avut misiune permanentă la Sarmizegetusa. Aceasta în contextul în care, în luna martie, a apărut Legea nr. 23 /2020 cu privire la protejarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, al cărei iniţiator am fost.

 

De aceea voi adresa săptămâna viitoare o interpelare conducerii Ministerului Afacerilor Interne în care voi solicita clarificări în această chestiune, inclusiv motivele pentru care misiunea de jandarmi de la Sarmizegetusa a fost retrasă.

Este încă un exemplu clar că pentru Guvernul Orban nu contează legea, nu contează istoria noastră, nu contează cultura noastră, nu contează România!