Meniu Principal

Viorel Sălan: România nu este o economie de piaţa liberă ci o economie speculativă

Serviciile sunt afectate în special pe segmentele de tranzacții imobiliare, hoteluri și restaurante, activități culturale și recreative, transporturi, servicii de întreținere.

România înregistrează în al doilea trimestru al anului (aprilie-iunie) o cădere de 14,4% a PIB, urmată de o revenire pe creştere în T3, de circa 1%, şi de aproape 3% în ultimele patru luni din 2020, arată prognoza prezentată de Ministerul de Finanţe în Programul de Convergenţă.

Impactul probabil asupra industriei prelucrătoare în cele 3 luni maxim afectate (martie-mai) va fi o reducere de circa 18% faţă de perioada corespunzătoare din 2019, cu un declin mai accentuat, peste 35%, la fabricarea produselor textile şi articolelor de îmbrăcăminte, pielărie şi industria auto.

În cei 3 ani de guvernare PSD, românii au cunoscut cea mai mare creștere a nivelului de trai din ultimul deceniu.

Potrivit Băncii Mondiale, România a intrat în clasamentul țărilor cu venituri mari pe locuitor.

Dar tot ce s-a construit în vremea PSD se năruiește acum în guvernarea PNL: ceea mai mare creștere a șomajului, cele mai mari creșteri de prețuri la alimente și pentru prima oară în ultimii 10 ani, prețurile cresc mai mult decât salariile.

Peste 460 de mii de români şi-au pierdut locul de muncă în primele 4 luni ale anului iar la finalul lui iunie s-a ajuns la peste 600.000 de concedieri.

Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la alimente

Se demonstrează încă o dată că România nu este o economie de piaţa liberă în care scăderea cererii ar trebui să aducă scăderea preţurilor, ci o economie speculativă.

Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la alimente unde preţurile s-au majorat cu peste 20 de procente.

Speculanții au fost lăsați să profite de criză și să-și umple buzunarele pe spatele suferinței oamenilor. Guvernul trebuie să ia măsuri urgente, dincolo de sloganuri, bătăi pe umăr și bune intenții.