Meniu Principal

Viorel Sălan: Repornim România

Mai sunt doar câteva zile până la ridicarea stării de urgență dar Iohannis și Guvernul său nu au prezentat niciun plan de relansare economic. O relansare serioasă – cu măsuri ferme și clare care să protejeze veniturile oamenilor și care să dea încredere antreprenorilor, angajaților și pensionarilor că pot depăși rapid această criză.

 

RELANSARE NU revigorare / domnule Iohannis!

RELANSARE ECONOMICĂ / NU AUSTERITATE!

 

Insultele și minciunile nu țin de foame. Tot ce a aflat mediul economic de la preşedintele Iohannis și de la Guvern au fost promisiuni:

Vom face. Vom prezenta. Ne gândim…

Nimic concret! Mai mult / ascund realitatea:

Guvernul nu mai are bani la buget pentru pensii și salarii pentru că investitorii și-au pierdut încrederea în economia românească.

Iohannis a început să vorbescă deja de austeritate, adică ne așteaptă taieri de pensii și salarii.

Cei peste 1 milion de șomeri, oamenii de afaceri sau investitorii așteptau măsuri care să le ofere o perspectivă de revenire la normalitate.

Iohannis le-a livrat doar răfuieli politice. A ieșit în fiecare zi să repete aceeași placă cu PSD.

Noi, în schimb, am întins o mână la dialog. Timp de două luni am făcut nenumărate apeluri să punem pauză atacurilor politice și să găsim, împreună, toți cei implicați – politic – economie – finanțe – cele mai bune soluții pentru România.

Dar Iohannis și Guvernul PNL nu pot să depășească interesele electorale.

Au refuzat constant dialogul. N-au înțeles că acum nu este campanie electoral, că nu se luptă cu PSD, ci luptă împotriva românilor și a României.

De acee, Partidul Social Democrat vine astăzi cu programul ”Repornim România”, care cuprinde un prim pachet de măsuri de relansare economică.

Sunt măsuri pe termen scurt și mediu.

Sunt măsuri șoc de susținere economică pentru protejarea veniturilor românilor, pentru familiile vulnerabile și mediul de afaceri.

Sunt măsuri pe care le-am discutat cu sindicatele, patronatele, oamenii de afaceri și celelalte partide politice.

Iohannis și Guvernul PNL nu au fost în stare să vină cu un asemenea plan clar și concret.

Le dăm acest proiect gata făcut! Trebuie doar să-l implementeze. Suntem aici să-i ajutam și să-i sprijinim. Noi nu vrem această luptă politică sterilă care nu ajută deloc românii.

Avem un pachet cu 28 de măsuri economice și sociale care are patru obiective fundamentale: menținerea puterii de cumpărare a populației,  repornirea economiei, protejarea locurilor de muncă și stimuli economici.

Avem un pachet cu 28 de măsuri care va asigura repornirea imediată a activității economice pentru sectoarele cele mai afectate de criza COVID, sectoare ce reprezintă peste 45 de miliarde de euro.

Vorbim de 20% din PIB și 1 million de locuri de muncă din Sănătate, Turism, HORECA. Agricultură, Industria Auto sau Electrocasnice. Toate ar începe să funcționeze imediat!

Este un pachet de măsuri ce poate fi finanțat 50 la sută din fonduri interne și 50 la sută din fonduri europene și care va costa mai puțin de 8 la sută din PIB, mult mai puțin decât ceea ce alocă toate statele din jur. Dar sunt măsuri bine direcționate, care sunt menite în primul rând să deblocheze economia, în al doilea rând să stimuleze economia și, nu în ultimul rând, să reducă presiunea fiscală pe o perioadă determinată.

 PSD încurajează revenirea imediată a sectorului de transport și a sectorului de producție auto și electrocasnice prin:

  • Suspendarea taxelor specifice în sectorul transporturi;
  • Dublarea bugetului programului Rabla Clasic și direcționarea programului Rabla Plus catre achizițiile de autoturisme exclusiv românești făcute de instituțiile publice;
  • Creșterea de 10 ori a plafonului pentru programul Rabla pentru Electrocasnice de la 30 la 300 milioane lei în anul 2020.

PSD susține agricultura românească prin:

  • Plata la 5 zile pentru produse proaspete și la 15 zile pentru celelalte produse;
  • Dar și printr-o schemă de ajutor de stat în valoare de 500 de milioane de lei pentru susținerea fermierilor care au fost afectați de secetă sau de pandemie.

PSD susține exporturile prin:

  • Garanții de stat 100%
  • Precum și cu credite cu perioada de grație extinsă fără plata ratelor pe perioada de grație.

PSD susține IMM-urile și tinerii antreprenori prin:

  • Flexibilizarea clauzelor din contractele încheiate în cadrul programului Start Up Nation astfel încât derularea acestora să poată fi continuată;
  • Diminuarea blocajelor financiare prin garantarea cumpărării de creanțe de la IMM-uri de către instituțiile de credit.

PSD deblochează economia și diminuează blocajul financiar și creditul comercial prin:

  • Eșalonarea obligațiilor fiscale pentru firmele afectate pentru o perioadă de 6 luni. fără penalităti și dobânzi;
  • Susținerea activă a mediului de afaceri prin linii de credit finanțate prin băncile cu capital de stat CEC și Eximbank la dobânzi de maxim 1,7%;
  • Termene scurte de plată a facturilor de către stat și companiile de stat către operatorii economici privați;
  • Decontarea rapidă a concediilor medicale.

PSD susține familiile cu venituri mici:

  • Asigurând o indemnizație de sprijin pentru o perioadă de 3 luni în valoare de 700 lei pe lună pentru gospodăriile cu venituri de până la 1.500 de lei pe lună și de 300 lei pe lună pentru gospodăriile cu venituri de la 1501 la 2000 lei pe lună.
  • Acești bani pot fi folosiți doar pentru alimente și medicamente și vor fi dați sub forma unor vouchere.

PSD protejează puterea de cumpărare a populației:

  • Printr-o schemă de ajutor pentru ca oamenii să poată suporta facturile mai mari la energie și gaze. Acestea vor crește prin liberalizarea prețurilor de aceea guvernul are termen până la 1 iulie 2020 să definească consumatorul vulnerabil.

PSD susține locurile de muncă:

  • Prin suspendarea impozitului pe venit a contribuțiilor și taxelor locale până la sfârșitul anului pentru companiile din sectorul Turismului, Transporturilor, Horeca, Cosmetică, Profesii liberale – dacă mențin locurile de muncă.

PSD sprijină angajatorii care își reiau activitatea și reîncadrează românii care și-au pierdut locul de muncă în perioada stării de urgență și pentru cei care au revenit în țară

Propunem 2 măsuri concrete:

  • Acordarea sumei de 2.250 de lei timp de 3 luni pentru angajatori și a sumei de 1.000 de lei pentru fiecare persoană care revine la muncă, tot pe o perioadă de 3 luni.
  • Acordarea acestui stimul de reinserție va fi condiționată de menținerea locului de muncă timp de cel puțin 1 an de la data încetării subvenției.