Meniu Principal

Deputatul, Viorel Sălan: Precizări despre greva din luna februarie, anunțată de SANITAS

Ministrul Sănătății a rezolvat ambele revendicări ale SANITAS, deși acestea erau de competența Ministerului Finanțelor. Reprezentanții PSD din Guvern, respectiv premierul, vicepremierul și ministrul Sănătății au manifestat, ca de obicei, deschidere la dialog pentru rezolvarea problemelor și au identificat soluțiile, chiar dacă acestea sunt în răspunderea Ministerului Finanțelor care e gestionat de PNL. Problemele vor fi rezolvate până la termenul dat de SANITAS pentru declanșarea grevei
  • SANITAS are două revendicări principale: 1) creșterea salariilor pentru personalul TESA din sistemul de sănătate; 2) Asigurarea personalului medical necesar pentru buna funcționare a sistemului. Ambele probleme au fost în responsabilitatea Ministerului Finanțelor care trebuie să aprobe majorările salariale, respectiv angajările din sistemul de sănătate.
  • Suplimentarea personalului medical din spitale trebuia făcută prin două memorandumuri, conform legislației în vigoare. 1) Unul propus de Ministerul Sănătății pentru spitalele din subordine și 2) unul propus de către Ministerul Dezvoltării care a centralizat datele de la autoritățile locale care au spitale în subordine. Ambele memorandumuri ar fi trebuit avizate de Ministerul Finanțelor, care însă nu și-a dat acordul, iar din acest motiv s-a ajuns la criza de față.
  • Cea mai gravă problemă se înregistrează la spitalele din București, aflate în administrarea Primăriei Generale, prin ASSMB, unde posturile ar fi trebuit suplimentate pe baza memorandumului emis tot de ministrul liberal Adrian Veștea de la Dezvoltare, care nu a primit acordul de la colegul său de partid, Marcel Boloș de la Finanțe De aceea, Colegiul Medicilor din București adresează în mod corect apelul către Ministerul Finanțelor.
  • Ministrul Sănătății Alexandru Rafila s-a implicat în rezolvarea problemei, prin dialog cu ministrul Marcel Boloș, căruia i-a prezentat că există specialități deficitare de personal (ex. camerele de gardă), dar că e important să se asigure angajarea noii generații de medici rezidenți pentru a nu pleca din țară după ce statul a cheltuit sume mari pentru pregătirea lor.
  • Mai mult, pentru prevenirea unor viitoare crize de personal în sistemul de sănătate, Ministerul Sănătății a promovat o ordonanță de urgență, aprobată anul trecut, care prevede că în cazul eliberării unor funcții în sistemul de sănătate, se pot face angajări pentru ocuparea lor, fără a mai fi nevoie de memorandum aprobat în Guvern.
  • Ministrul Sănătății și vice-premierul Marian Neacșu au discutat cu sindicaliștii posibilitatea majorării salariilor pentru personalul TESA
Viorel Sălan, deputat PSD