Meniu Principal

Viorel Salan: “Legislaţia combaterii violenţei cu ocazia manifestărilor sportive trebuie urgent actualizată”

Anul viitor, România va găzdui câteva meciuri în cadrul Turneului Final UEFA Euro 2020. În Bucureşti, se estimează că vor veni peste 120.000 de suporteri străini. În aceste condiţii, evitarea actelor violente devine o prioritate pentru autorităţi. Despre ce este de făcut pentru ca manifestările sportive să nu degenereze în acte antisociale, am stat de vorbă cu senatoul PSD Viorel Salan.

  • De ce apreciaţi că este prioritară actualizarea legislaţiei privind combaterea violenţei la manifestările sportive?

Ceea ce s-a întâmplat recent la Focşani în etapa finală a Cupei României la handbal masculin readuce în atenţie fenomenul violenţei la manifestările sportive şi ne reaminteşte necesitatea de a-l aborda cu mai multă atenţie. Anul 2018 a fost un an plin de evenimente violente desfăşurate pe arenele sportive ale ţării.

Seria de incidente a început în ianuarie, la Râmnicu Vâlcea. După un meci de handbal masculin, câţiva suporteri s-au luat la harţă în afara sălii, iar jandarmii au intervenit în forţă pentru a aplana conflictul. Confruntările au continuat sistematic pe tot parcursul anului. Ultima a avut loc în noiembrie, la Craiova, când  un meci din Liga a III-a a fost precedat de ciocniri în plină stradă între suporterii Fotbal Club Universitatea Craiova şi reprezentanţii jandarmeriei. Incidentele au pornit în momentul în care fanii nu au fost lăsaţi să intre pe stadion şi au început să arunce cu pietre în forţele de ordine. 9 jandarmi au fost răniți.

Dacă un fenomen antisocial este în creştere, înseamnă că există pe undeva şi nişte lacune legislative care permit această dinamică.

  • Aveţi şi o soluţie concretă?

Pentru ca soluţia să fie cea mai bună, este absolut necesar ca toate instituţiile care au atribuţii şi responsabilităţi în acest domeniu , şi mă refer aici şi la Parlament, şi la Guvern, dar şi la administraţia locală,  să ne reunim într-un efort comun şi concertat pentru  a iniţia, în regim de urgenţă, demersurile necesare de completare şi modificare a prevederilor Legii nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.

Adaptarea cadrului legislativ la momentul actual este obligatorie, iar rezultatul acestei acţiuni depinde direct  de un dialog eficient şi eficace între forul legislativ, administraţia centrală şi administraţia locală. Doar pe această cale vom reuşi să înlăturăm slăbiciunile legii în vigoare pentru ca, pe această bază, să fie reduse riscurile asociate siguranței și securității la partidele de fotbal şi să poată fi menţinută ordinea publică, astfel încât să beneficieze toţi participanţii la aceste evenimente fie ei sportivi sau spectatori.

 

Poliana Mardari